Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Radicale onzekerheid’ verlamt wereldeconomie

‘Radicale onzekerheid’ verlamt wereldeconomie

20/10/2019 20:02

Directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds.

Directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds. Foto: Getty Images  

WASHINGTON - Geen wapenstilstand, maar vrede in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Dat wenste directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit weekeinde tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Haar verzuchting kenmerkte de sfeer bij het internationaal economisch overleg, waar ministers van financiën, centrale bankiers en financiers uit 189 landen samenkomen. Want de wereldeconomie staat in de wachtstand. Er wordt gewacht op een daadwerkelijke oplossing van alle handelsconflicten die de regering-Trump is aangegaan.

Op Brexit, in welke vorm dan ook. Op duidelijkheid over alle geopolitieke spanningen van dit moment. Op het verloop van de afzettingsprocedure van president Trump die in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is gestart en die in een stroomversnelling lijkt te raken. Al die onzekerheid knaagt aan het vertrouwen van ondernemers en beleggers.

Het IMF schaalde zijn prognose voor de wereldeconomie in 2019 terug tot nog maar drie procent economische groei, het laagste sinds de financiële crisis. Voor 2020 staat een herstelletje tot 3,4 procent in de boeken, maar buiten het IMF zelf geloven veel voorspellers bij economische en financiële instellingen daar inmiddels al niet meer in. NRC.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina