Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Meer dan materiaalkosten vragen tegen afspraken’

‘Meer dan materiaalkosten vragen tegen afspraken’

20/10/2019 07:39 - Naomi Hoever

‘Meer dan materiaalkosten vragen tegen afspraken’

 

PARAMARIBO - Tegen de instructie in vragen sommige schoolleiders meer dan het bedrag van de materiaalkosten aan ouders. De instructie komt van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (Fibos). Voorzitter Mildred Demon zegt dat met alle schoolbesturen die vertegenwoordigd zijn in Fibos is teruggekoppeld, nadat het ministerie vóór 1 oktober de helft van de subsidie voor het schooljaar 2019-2020 had vrijgemaakt.

Fibos heeft op haar beurt dit geld naar de schoolbesturen overgemaakt. Elke lidorganisatie heeft op basis van het aantal scholen en leerlingen de helft van het verschil van inschrijfgeld minus de materiaalkosten ontvangen. Voor de basisscholen bedragen de materiaalkosten per schooljaar SRD 35 en het inschrijfbedrag SRD 250. De overheid betaalt het verschil van SRD 215. Op de lbo-scholen zijn de materiaalkosten SRD 250 en het inschrijfgeld is SRD 300. Hier betaalt de overheid het verschil van SRD 50.

Het inschrijfgeld voor muloscholen is SRD 275 en de materiaalkosten zijn SRD 70. De overheid betaalt SRD 205. Vijftig procent van de bedragen waarmee de regering inkomt, is overgemaakt. "Het geld is gestort op de rekening van de schoolbesturen en dat is met hen afgestemd. Het kan niet kloppen dat schoolleiders beweren dat de subsidie niet is overgemaakt. Ik denk niet dat alle schoolbesturen hebben gecommuniceerd met de scholen. Bij de EBG hebben wij duidelijk gecommuniceerd. Ouders die het volledige bedrag hebben gestort, krijgen het verschil terug."

Er was ruis of de ouderbijdrage voor de bijzondere scholen gehandhaafd zou worden of niet. Fibos eiste van het ministerie dat het eerst de achterstallige subsidie over dit schooljaar zou inlopen. De ouderbijdrage op glo-niveau bedroeg SRD 250, voor mulo SRD 275 en voor lbo SRD 300. De departementsleiding had Fibos gevraagd om de ouderbijdrage dit schooljaar niet in rekening te brengen. De federatie is onder bepaalde voorwaarden hiermee akkoord gegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina