Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Demonstranten Chili krijgen hun zin

Demonstranten Chili krijgen hun zin

20/10/2019 03:57

De brandweer blust een in brand gestoken bus tijdens de demonstraties tegen de stijgende kosten van metro- en bustarieven in Santiago, Chili.

De brandweer blust een in brand gestoken bus tijdens de demonstraties tegen de stijgende kosten van metro- en bustarieven in Santiago, Chili. Foto: AP  

SANTIAGO - Demonstraties in Chili hebben effect gehad, president Piñera draait de prijsstijging van metrokaartjes in de hoofdstad Santiago terug. In een toespraak op televisie zei hij dat hij zich "nederig voegt naar de wens van zijn landgenoten".

Het protest tegen de verhoogde prijzen duurde de hele week en liep steeds verder uit de hand. De afgelopen dagen drongen demonstranten, veelal scholieren, zonder te betalen de metro binnen, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan.

De acties waren zo gewelddadig, dat agenten die er met traangas een einde aan probeerden te maken zich terugtrokken uit sommige metrostations. Na plunderingen en branden stelde de president vrijdag de noodtoestand in voor Santiago.

Volgens het metrobedrijf was de prijsverhoging van vier procent nodig vanwege de inflatie, gestegen brandstofprijzen en de kosten voor het onderhoud. Dagelijks maken in Santiago zo'n drie miljoen mensen gebruik van de metro. Chili is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika, maar er is een grote kloof tussen arm en rijk. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina