Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We willen ook gehoord en gezien worden’

‘We willen ook gehoord en gezien worden’

19/10/2019 21:04 - Jason Pinas

Senioren verenigd in de BBGO hebben vrijdag tijdens een seminar geconcludeerd dat hun leefomstandigheden veel te wensen overlaten.

Senioren verenigd in de BBGO hebben vrijdag tijdens een seminar geconcludeerd dat hun leefomstandigheden veel te wensen overlaten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De leefomstandigheden van seniorenburgers in Suriname laten veel te wensen over. Vooral de gezondheidszorg en veiligheid van de groep zijn niet op het gewenste niveau en moeten daarom spoedig worden verbeterd. Dit hebben leden van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO) vrijdag duidelijk gesteld tijdens een speciaal seminar.

De groep heeft haar ontevredenheid over de huidige situatie duidelijk kenbaar gemaakt en eist betere waardering van zowel de regering als de gemeenschap. Het thema van het seminar was: 'De plaats van de ouderen in de Surinaamse samenleving'. De bijeenkomst is georganiseerd in verband met het 35-jarige bestaan van de bond. Het bestuur heeft dit jaar bewust niet voor een feest gekozen maar voor een seminar om gepensioneerden bewust te maken van hun plaats in de samenleving.

"We willen de senioren iets aanbieden. Niet alleen voor vandaag maar ook voor de toekomst. Feesten kan je elke dag, maar wat houd je eraan over? Van dit seminar zullen we zeker een aantal dingen leren", stelt BBGO-voorzitter Renate Wouden. BBGO-leden hebben de problemen waarmee ze dagelijks worstelen uitgebreid besproken. Daarnaast hebben ze tijdens werksessies oplossingsmodellen aangedragen.

De gepensioneerde ambtenaren vinden dat ze te vaak worden overgeslagen. "Er wordt onvoldoende geluisterd naar ons. Er wordt bijna geen rekening gehouden met senioren. Vooral degenen met een beperking raken helemaal geïsoleerd en dat mag niet het geval zijn. Onze seniorenburgers willen niet afhankelijk zijn, ze willen alles zelf doen." Wouden voegt daaraan toe dat minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de enige bewindsman is die geen hoge drempel heeft. Bezoekers van de bijeenkomst delen die mening.

"Medicijnen zijn onbetaalbaar en als je naar de dokter moet is die niet altijd vriendelijk voor de seniorenburgers", onderstreept Lucia Zijp. Marlène Harris is totaal niet te spreken over het bedrag dat wordt uitgekeerd aan AOV. Volgens haar zijn de kosten voor levensonderhoud veel te hoog om rond te komen met wat er nu wordt uitbetaald.

Minister Misiekaba beaamt dat de situatie van de seniorenburgers niet is wat die wezen moet. Hij wil zich als bewindsman daarom inzetten voor verbetering van de positie van deze groep. Misiekaba: "We hebben nog een lange weg te gaan. Zolang deze mensen die hun bijdrage hebben geleverd, pressiegroepen moeten maken om dingen gedaan te krijgen, zijn we er nog niet."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina