Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Schuld

19/10/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Onze president zegt, in Bakana Tori, dat de wet op de Staatsschuld gaten heeft. Nou ja, geen gaten, hij zegt dat die wet voor meerdere interpretaties vatbaar is. Dat is wat de regeringstop vindt. De invulling die de regering aan die wet geeft, is uiteraard heel erg juist, veel juister dan alle andere interpretaties, met name de interpretatie van de VHP die vindt dat de minister van Financiën de wet heeft overtreden en aangifte heeft gedaan van dit strafbaar feit.

Zoveel vragen die je kunt stellen naar aanleiding van bovenstaande alinea. Wie zit in de regeringstop? Als een wet voor meerdere interpretaties vatbaar is, had je dan als regering niet allang aan de bel moeten trekken bij de bevoegde instantie, namelijk het parlement, het bij mijn weten enige wetgevende lichaam van onze democratie?

Maar nee, aangezien de regering sowieso heel erg zeker weet dat haar interpretatie van de wet de juiste is, hebben zij er op los geleend, omdat ze 100 procent zeker weten dat, ook al is die wet voor meerdere interpretaties vatbaar, haar interpretatie één van de juiste interpretaties is en de interpretatie van de VHP een onjuiste lezing is van die wet die je dus op meerdere manieren zou kunnen uitleggen.

De president kondigde meteen een wijziging aan van de wet, zodat de interpretatie van de regering heel erg de juiste interpretatie wordt, ook per wet. Ik heb wellicht zonder het te weten een behoorlijk lange tijd ergens in coma gelegen. Want zonder dat ik het in de gaten had, is onze grondwet gewijzigd. Nu bepaalt de president al van tevoren dat er een wetswijziging zal komen. Zullen we maar meteen het parlement opdoeken? We hebben ze duidelijk niet meer nodig en, ook niet vervelend, dat bespaart ons echt heel veel geld.

Waarschijnlijk zoveel dat minister Hoefdraad niet langer overal op bedeltoer hoeft te gaan. Kijk hoe ik meedenk noh? Zou toch fijn zijn geweest als de regeringstop haar zorgen over die misinterpretaties van de wet al lang geleden met het wetgevend lichaam had gedeeld. En dat er voorstellen lagen voor herziening, en dat die waren goedgekeurd alvorens er discutabele leningen zijn afgesloten. Discutabel betekent alleen dat het ter discussie kan worden gesteld, hoor.

Als je een meerderheid hebt in het parlement, waarom zou je dan wachten op die 'stemmingmakerij' van de oppositie? Er zijn wel raardere wetten en wetswijzigingen binnen no-time goedgekeurd, toch? (Ik zoek een donatie om de president een exemplaar van de Grondwet en een boekje Staatsinrichting cadeau te doen, zodat hij zich kan verdiepen in het verschil tussen wetgevende en uitvoerende macht. Weet je wat, ik denk dat we hem liever een elektronische versie moeten geven. Hoeven er geen bomen te sneuvelen.)

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina