Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tools om pesten tegen te gaan

Leerkrachten krijgen tools om pesten tegen te gaan

18/10/2019 16:59 - Naomi Hoever

Leerkrachten krijgen tools om pesten tegen te gaan

Foto: Mooirooi.nl  

PARAMARIBO - “Pesten is complex en een ingewikkelder probleem dan het lijkt”, zegt Mark van Dijk, docent aan de Hogeschool Inholland. Bij dit gedrag moet volgens hem gekeken worden naar het pedagogisch klimaat in de klas. Dit houdt in dat er duidelijke structuren en regels moeten zijn, waarbij er voldoende aandacht is voor de kinderen.

Van Dijk is een van de vier docenten die een groep van zeventien studenten begeleidt in het kader van een uitwisselingsprogramma met Surinaamse instellingen. "Het is belangrijk dat aan pestgedrag gewerkt wordt." Als oorzaak van pesten noemt Van Dijk onder andere het tekort aan aandacht thuis. Kinderen gaan dan opzoek naar negatieve aandacht.

Op verzoek van buurthuis Stibula hebben de docenten en twaalf studenten van de studierichting Sociaal werk en Pedagogiek woensdag voor dertig leerkrachten in Latour en omgeving een workshop verzorgd over dit thema. Er is op basis van de informatie geoefend. Uit ervaring weet Stibula dat leerlingen van de wijk worden gepest, maar dat de kinderen omgekeerd ook leerkrachten pesten.

Esther Hellings-Hoever, zorgcoördinator van de HPG Latourschool, zegt dat de workshop voor haar een opfrissing is geweest. "Wij hebben verschillende gevallen behandeld, meningen gedeeld en gediscussieerd." Ze stelt dat EBG-scholen een pestprogramma hebben, dat vanaf de vierde klas wordt gebruikt. Eén keer per jaar wordt er een anti-pestdag gehouden waar spelletjes worden gedaan en filmpjes worden vertoond. Zij zegt dat een van de vormen van pesten het geven van bijnamen is.

Volgende week verzorgen de gasten een sessie voor ouders, over hoe zij greep kunnen hebben op de ontwikkeling van hun kinderen. De studenten hebben voor Suriname gekozen omdat de interesse groot was. Er zijn eerder studiereizen ondernomen naar Suriname, omdat een van de docenten uit ons land komt. In Nederland ingezamelde goederen en geld worden geschonken aan de instellingen waarmee wordt samengewerkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina