Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Internationale medische school in Suriname

Suriname krijgt internationale medische school

17/10/2019 07:02 - Van onze redactie

Suriname krijgt internationale medische school

 

PARAMARIBO - De South American International University (SAIU) , gevestigd op Curaçao en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) gaan een internationale medische school opzetten: SAI School of Medicine (Saisom). Daartoe hebben ze een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De instelling zal zich richten op buitenlandse studenten die medicijnen studeren. Na hun opleiding te hebben afgerond keren zij terug naar huis of gaan in een ander land werken. De school opent in september 2020 haar deuren. 

John Daryanani, topman van SAIU en Manodj Hindori, algemeen-directeur van het SVZ hebben dinsdag de stand van zaken voor uitvoering van het plan nader toegelicht aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Zij informeerden hem dat per 1 januari 2020 de werving van studenten begint. 

Daryanani waardeert dat de bewindsman het initiatief ondersteunt en zijn medewerking voor de realisatie heeft verleend. Hieruit blijkt volgens de SAIU-vertegenwoordiger ook dat er vertrouwen is voor succes. 

Het team achter SAIU heeft veel ervaring met het opzetten en uitvoeren van medische scholen in het Caribisch Gebied en is betrokken geweest bij zeker zes start-ups van soortgelijke instellingen. Deze vorm van internationaal medisch onderwijs is reeds bekend op Caribische eilanden en heeft bewezen waardevolle economische voordelen voor die landen te hebben.

Het curriculum van de school zal gebaseerd zijn op het Amerikaanse model van medisch onderwijs. Studenten zullen een intensief programma van vijf jaren moeten volgen, bestaande uit een jaar pre-medical education, twee jaar basic sciences en twee jaar clinical medicine

Degenen die met succes het programma hebben voltooid krijgen het MD-diploma naar Amerikaans model, dat hen de mogelijkheid biedt mee te doen aan de prestigieuze 'United States Medical Licensure Examination.'Na het doorlopen van het vijfjarig MD-programma kan een beperkt aantal studenten in de post graduatefase verder gaan voor een specifiek medisch specialisme. 

De campus van de school komt op het terrein van het St. Vincentius Ziekenhuis aan de Koninginne-/Prins Hendrikstraat. Bij de opleiding zal ook gebruik gemaakt worden van de faciliteiten van het ziekenhuis.

Studenten zullen waar mogelijk ook de gelegenheid krijgen om het klinische deel van hun opleiding te volgen in ziekenhuizen in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Nederland.

Omdat SAIU zich primair op buitenlandse studenten gaat richten zal dit geen invloed hebben op het aantal medische professionals op de Surinaamse markt. Wel heeft SAIU toegezegd een aantal plekken te willen openhouden voor Surinaamse studenten.

De Curaçaose instelling is ook van plan om beurzen beschikbaar te stellen aan jonge pientere Surinamers die wel voldoen aan de hoge eisen voor toelating maar niet draagkrachtig zijn om de kosten te kunnen betalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina