Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Creditcardfraude

COMMENTAAR: Creditcardfraude

17/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Creditcardfraude

 

CREDITCARDS ZIJN HANDIG voor de gebruikers. Maar tegenover het gemak staan de risico’s die het bezit ervan met zich meebrengt. Criminelen slagen er regelmatig in creditcards te hacken en de bezitters en anderen te benadelen. Dat is een probleem dat in de hele wereld speelt, Suriname is daar geen uitzondering op.

De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname onderzoekt momenteel een zaak waarbij op grootschalige wijze gesjoemeld zou zijn met gehackte creditcards. Details zijn niet bekendgemaakt maar uit onderzoek van de Ware Tijd is gebleken dat met deze kaarten meer dan tachtig vliegtickets bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zijn aangeschaft en doorverkocht aan derden.

Dat alleen tickets zijn geboekt bij de SLM kan toeval zijn. Het valt echter niet uit te sluiten dat de criminelen bij deze maatschappij minder risico lopen omdat de KLM en TUI mogelijk betere veiligheidskleppen hebben ingebouwd bij betalingen met creditcards. Maar dat is op dit moment, terwijl het onderzoek nog gaande is, slechts giswerk.

Momenteel zouden zo'n twintig reizigers met de bewuste tickets zich nog in het buitenland bevinden. De SLM heeft die tickets inmiddels geblokkeerd, waardoor deze mensen maar moeten zien hoe ze thuis komen. Zeker als zij die tickets, waarvoor zij keiharde valuta hebben betaald, te goeder trouw hebben gekocht en dus absoluut niet op de hoogte waren van de fraude, is het de vraag of de SLM juridisch gezien wel het recht heeft om zo'n vergaande actie te ondernemen.

Doorgaans is het zo dat de bank verantwoordelijk is voor de fraude en voor de kosten moet opdraaien, mits de gebruiker niets te verwijten valt. Vooralsnog is onduidelijk of deze reizigers op de hoogte waren van de fraude en bewust hebben meegewerkt. Twee lokale reisbureaus worden door de politie onder de loep genomen omdat de fraude heeft plaatsgevonden met creditcards die klanten daar hebben gebruikt.

Wat er is gebeurd en hoe de creditcardgegevens zijn 'gelekt', is vooralsnog niet bekend. Het zou kunnen dat de beveiliging van het betalingssysteem van de bewuste bank niet waterdicht was en dat daardoor mogelijk alarmbellen niet of te laat afgingen. Dat is in verleden vaker gebeurd.

Deze fraudezaak moet in ieder geval reden voor de banken zijn om bij zichzelf te rade te gaan en maatregelen te nemen zodat dit niet meer kan plaatsvinden en criminelen zichzelf niet meer ten koste van anderen kunnen verrijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina