Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het pakket

COLUMN: Het pakket

17/10/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Het pakket

Stuart Rahan  

Meer dan vijfhonderd instellingen waaronder gebedshuizen, kindertehuizen, bejaardentehuizen en internaten werden getrakteerd op huishoudelijke spullen. De jarige president gaf daar bovenop nog 26.000 voedselpakketten. Volgens zijn partij zijn de kosten voor uitvoering van dit project gedekt door de president en verschillende ondernemers.

Als dit een voorschot is op zijn 75ste verjaardag, staat de Surinaamse samenleving of het armlastigste deel daarvan een nog grotere verrassing te wachten als hij volgend jaar zijn bigiyari viert. Er is wel één voorwaarde aan verbonden: verkiezingswinst in mei volgend jaar. Alleen dan kan hij gecamoufleerd onder de transparantieradar onbeperkt cadeaus geven.

Let wel, er is niks op tegen het geven van cadeaus zolang je het uit eigen zak betaalt en ook geen zwart geld witwast. Anders is het een sigaar uit eigen doos. En we weten allemaal wat dat betekent: uiteindelijk betalen armlastigen zelf hun cadeaus. Via belastingen, verhoogde prijzen van diensten en consumptiegoederen en het meest gruwelijke, via de gedevalueerde SRD.

Door als gudu p'pa te strooien met voedselpakketten en huishoudelijke spullen erkent de president de armoede. Hij hoeft zich geen zorgen te maken want hij heeft het breed, dus laat hij het ook breed hangen. De president heeft het breed! Deze zin verklaart een hoop. Ten eerste gaat het om de president.

Hoe kan het dat de president zichzelf in staat stelt noodhulp te verstrekken terwijl hij in de politieke positie verkeert deze sociale misstanden te voorkomen? Ten tweede, deze president heeft, toen hij dit hoge politieke ambt vanaf de zijlijn begeerde, geen moment zijn eigen zakken laten spreken. Behalve in verkiezingstijden! Nyan ben de, dringi ben de, prisiri ben de tu.

In 1987 verloor de presidentiële partij de verkiezingen met een onverwacht groot verschil. Daags daarna zat hij in een hoekje af te geven op de ondankbare Surinamers voor wie hij alles had gegeven en zelfs de democratie had hersteld. Ik sla mezelf ook op de borst voor herstel van de democratie tenzij ik deze niet zelf heb kapotgeschoten.

In 2000 was er een soortgelijke reactie. Toen waren de twee bruggen niet goed genoeg voor de ondankbare Surinamers. Ja, wat wilde je anders, brood met brug lag behoorlijk zwaar op de maag. Het water van de Suriname- en de Coppenamerivier bij elkaar was niet voldoende voor een goede spijsvertering.

Kijk, we zijn bekend met de kinderspelletjes dyul, dyompofutu en het verraderlijke schopsteentje. We zijn echter niet bekend met spelletjes die onze kennis testen op televisie en radio, behalve de poppenkast in DNA en de regering, een door de president zelf bedacht format. Geschiedenis kennen wij van school door bevlogen en ongeïnteresseerde leerkrachten.

Wanneer werd het eerste levensmiddelenpakket verstrekt? Granmanoso? We zijn sinds de koloniale tijd afhankelijk gemaakt van overlevingspakketten. Niet vanwege de sociale nood maar vanwege de binding aan, eerst, het Nederlandse koningshuis. Onze politici overtroffen deze afhankelijkheid voor, tijdens en na de staatkundige onafhankelijkheid. 

Zijn we in nood? Ja! Komen we ooit uit deze noodsituatie? Nee! Onze politici hebben er baat bij kiezers op deze minachtende manier aan zich te binden. Een overlevingspakket voor jouw stem, een stukje grond voor NDP'ers, een sociale woning voor NDP'ers en een sociale kaart voor de etnische achterban van de zittende minister van Sociale Zaken. We schamen ons er blijkbaar niet voor onze eigen mensen op die manier te bedonderen terwijl intussen op de achtergrond de verrijking van de zittende politiek weelderig tiert.

Voor het zogenaamde bedrijfsleven dat zijn steun verleent aan de verjaardagscadeaus van de president is hun steun slechts een schijntje. In ruil daarvoor biedt de president hen goud, grond en mogelijkheden voor drugsdoorvoer om het land verder naar de gallemiezen te helpen. De prijs van het overlevingspakket? Onbetaalbaar!

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina