Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aangifte tegen Hoefdraad om leningen

Aangifte tegen Hoefdraad om leningen

17/10/2019 08:36 - Ivan Cairo

Financiënminister Gillmore Hoefdraad is door het leningenplafond vindt de VHP.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad is door het leningenplafond vindt de VHP. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De VHP heeft woensdag een verzoek gedeponeerd bij de procureur-generaal om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Hij heeft met de talrijke leningen die hij namens de Staat Suriname heeft gesloten, de wet op de Staatschuld overtreden en het leningenplafond overschreden, vindt de VHP.

De overschrijding blijkt volgens de assembleeleden Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Riad Nurmohamed en Krishnakoemarie Mathoera uit de publicaties van het Bureau voor de Staatsschuld. Zij doen daarom op basis van artikel 149 van het wetboek van Strafvordering aangifte wegens de volgens hun door Hoefdraad gepleegde strafbare feiten.

De bewindsman ligt niet wakker van de aangifte. "Ik ben nu druk bezig met de annual meeting van het IMF en de Wereldbank om goede zaken voor het land te doen. Er is geen vuiltje aan de lucht ten aanzien van het leningenplafond. Dus ik ga mijn energie niet verspillen aan de afleidingsmanoeuvre van de VHP. Ik verlies mijn slaap niet", zegt Hoefdraad tegen de Ware Tijd vanuit Washington waar hij de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank bijwoont.

De volksvertegenwoordigers baseren hun aangifte op drie binnenlandse leningen die dit jaar zijn afgesloten, waarover de Ware Tijd onlangs heeft gepubliceerd en voorschotten die bij de Centrale Bank van Suriname zijn opgenomen. Bij de Volkscredietbank en de Hakrinbank werd een lening van elk 40 miljoen euro gesloten en bij Republic Bank één van 10 miljoen US dollar.

De VHP-assembleeleden onderbouwen hun aangifte met een 26 pagina's tellende bijlage waarin een grondige analyse wordt gemaakt van het verloop van de binnenlandse staatsschuld de afgelopen maanden. Zij voeren aan dat volgens de wet op de Staatsschuld en de wet Staatsbegroting de minister van Financiën onder bijzondere omstandigheden het schuldenplafond mag overschrijden.

Hoefdraad zou echter ook die beweegruimte ruim hebben overschreden, aldus de VHP. Het Bureau voor de Staatsschuld meldt echter dat wettelijk de overschrijding is toegestaan. De VHP'ers zijn evenwel van oordeel dat het Bureau verzuimt om een volledige verslaggeving te doen. Uit de cijfers van het Bureau valt volgens de VHP'ers niet direct op te maken dat het schuldenplafond is overschreden.

Een team van deskundigen heeft de schuldpositie uitgerekend en de aanklacht helpen voorbereiden. De procureur-generaal is verzocht een verzoek bij De Nationale Assemblee in te dienen om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen, waardoor strafrechtelijke vervolging mogelijk wordt.

Regeringsleden moeten krachtens artikel 140 van de Grondwet en de Wet in Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdrager eerst door het parlement in staat van beschuldiging worden gesteld, voordat het Openbaar Ministerie tegen hun mag optreden in gevallen waar ze bij de uitoefening van hun ambt een strafbaar feit hebben gepleegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina