Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regenboogvlag zal niet wapperen bij parlement

LGBT-vlag zal niet wapperen bij DNA

16/10/2019 16:16 - Gilliamo Orban

DNA-voorzitter Jennifer Simons neemt de regenboogvlag in ontvangst.

DNA-voorzitter Jennifer Simons neemt de regenboogvlag in ontvangst. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoewel voorzitter Jennifer Simons van De Nationale Assemblee (DNA) de LGBT-vlag in ontvangst heeft genomen, zal die niet gehesen worden bij het parlement. Dat zei Simons dinsdag nadat het LGBT-platform de regenboogvlag aan haar had overhandigd.

"Er zijn zoveel belangengroepen in het land en iedereen komt met iets, maar wij moeten eenieders belang behartigen en kunnen hun vlag niet ophangen. Als ik het zou willen doen, zou ik een hele vergadering moeten houden om daarvoor toestemming te krijgen", reageerde de voorzitter op een vraag van de Ware Tijd.

Zij wees erop dat via onder andere het DNA-televisiestation de gemeenschap zal zien dat DNA de vlag in ontvangst heeft genomen. Het college moet volgens haar openstaan om naar alle mensen te luisteren. "We kunnen niet zomaar een vlag ophangen van een groep, want we hebben ook andere mensen die ook een vlag kunnen maken en dan hebben we een vraagstuk. Maar we moeten wel de bezorgdheden en voorstellen van alle burgers meenemen", zei Simons.

Simons wees erop dat de grondwet vrij duidelijk is, namelijk dat niemand mag worden gediscrimineerd. "De grondwet laat daar geen twijfel over bestaan en we werken altijd daarmee. DNA werkt steeds in overleg ernaar om ervoor te zorgen dat voornamelijk de rechtszekerheid van iedereen gegarandeerd is ongeacht ras, geloof en seksuele overtuiging", zei de voorzitter.

Zij gaf aan dat ze zich persoonlijk inspant dat er bij het maken van wetten rekening wordt gehouden met alle mensen. "Daarom is het mijn taak en plicht om de vlag in ontvangst te nemen. De mensen hebben gevraagd om die aan te bieden en dit is het huis van alle delen van het volk", zei ze.

Mitchel Sewkaransing, voorzitter van het LGBT-platform, zegt tegen de Ware Tijd dat hij begrip heeft voor het standpunt van de DNA-voorzitter over het niet hijsen van de regenboogvlag bij het parlement. Dat had het platform volgens hem verwacht. "Ik snap haar volkomen dat ze de vlag niet kan ophangen. Als ze dat gaat doen, kan dat aangeven dat ze alleen voor ons staat, terwijl ze voor de totale Surinaamse gemeenschap is bij DNA", zegt Sewkaransing.

Dat Simons de vlag in ontvangst heeft genomen, geeft volgens hem aan dat zij ook in het parlement zit voor de LGBT-gemeenschap. In verband met PRIDE Month in Suriname laten bedrijven en organisaties de regenboogvlag wapperen. "We zien dat we zichtbaarder worden en dat er steeds meer bedrijven en organisaties ook open staan voor gelijke rechten", zegt Deborah Sjak-Shie, adviserend lid van het LGBT-platform. Zij stelt het zeer op prijs dat de bedrijven of organisaties uit eigen beweging de regenboogvlag hijsen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen