Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MAS wil ook diensten aanbieden aan buurlanden

MAS wil ook diensten aanbieden aan buurlanden

15/10/2019 17:11 - Ivan Cairo

De openingssessie van de 2e level Anton Manager Course.

De openingssessie van de 2e level Anton Manager Course. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) wil aan omliggende landen haar diensten aanbieden. Het bedrijf heeft de ervaring en capaciteit om dat te doen, zegt directeur Michel Amafo tegen de Ware Tijd. Maandag begon bij de Suriname Aids to Navigation Academy (SAA) van de MAS de tweede opleiding voor personeel van maritieme organisaties die belast zijn met dienstverlening voor scheepvaartnavigatie.

De MAS is de enige gecertificeerde organisatie in het Caribisch gebied en Latijns-America die deze opleiding in het Engels mag verzorgen. Alle participanten aan deze Level-1 AToN Manager Model Course hebben een nautische achtergrond. Zij komen onder andere uit Belize, Colombia, Grenada, Saint Vincent en de Grenadines, Filipijnen en Suriname.

De kennis en vaardigheden, bekwaamheid en toewijding die de deelnemers zullen opdoen, zal hen, aldus Amafo, in staat stellen om het nodige niveau van bekwaamheid te bereiken en de mogelijkheid bieden om de voorgeschreven taken of plichten effectief uit te voeren.

Amafo legt uit dat MAS tijdens een audit van de International Association of Lighthouse Authorities (IALA) werd gecertificeerd om internationale opleidingen te kunnen verzorgen over het veilig navigeren van schepen.

"Na de audit was gebleken dat Suriname op een topniveau zit wat betreft het onderhouden en plaatsen van boeien. De IALA besloot in 2017 om samen met de MAS de Suriname Aids to Navigation Academy op te zetten", zegt de directeur. Toen werd de eerste training verzorgd.

De MAS zou, aldus de manager, elk jaar een opleiding willen verzorgen, maar het aanbod van cursisten moet er eerst zijn. Pas bij ongeveer twaalf cursisten is het rendabel om een cursus te draaien. Behalve dat aan de training wordt verdiend, komt deze activiteit ook de economie ten goede, omdat hotels en andere ondernemingen meeverdienen.

"Een van de andere zaken waarom we de trainingen doen is om netwerken op te bouwen. We willen ook in de regio - bijvoorbeeld Guyana, Belize of Frans-Guyana - helpen met boeienonderhoud of markering van hun rivieren. Zo creëren we netwerken waardoor veel meer mensen op de hoogte zijn van de expertise van de MAS zodat ze ons kunnen inhuren om het werk te doen", zegt Amafo.

De academie van het staatsbedrijf wijdt zich aan het helpen van nationale autoriteiten in duurzame ontwikkeling en verbetering van de levering van marine aids to navigation, met inbegrip van vessel traffic service.

Bij de officiële start van de training wees Amafo erop dat het beloodsen van schepen enorm belangrijk is voor het transport van goederen. Meer dan 90 procent van goederentransport vindt plaats over water. 

Loodsen dienen daarom op basis van hoge internationale standaarden te worden getraind om de mondiale industrie te ondersteunen. De MAS past zich daarom constant aan aan nationale en internationale ontwikkelingen om beloodsingdiensten van hoge kwaliteit te blijven leveren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina