Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KPS traint bijna vijftig buurtmanagers

KPS traint bijna vijftig buurtmanagers

15/10/2019 05:56 - Naomi Hoever

KPS traint bijna vijftig buurtmanagers

 

PARAMARIBO - “Ik ben er dolblij mee”, reageert Eric Sinester op het feit dat het Korps Politie Suriname (KPS) 48 buurtmanagers aan het trainen is. De politieambtenaren zijn gestart met de training basispolitiezorg en buurtmanagement.

De cursisten zullen de opgedane kennis en ervaring gedurende drie dagen toetsen in verschillende woonwijken. Als deskundige uit Nederland heeft Sinester in 2003 het concept van buurtmanagement of buurtregie in Suriname geïntroduceerd.

In Nederland was het initiatief voor deze vorm van probleemoplossing genomen door een politieman die een conflict met Marokkanen in zijn wijk wilde oplossen via een samenwerking tussen bestuur, jongeren en de buurt.

Sinester zegt nu dat het project eerst moet worden geëvalueerd voordat het opnieuw van start kan gaan. Daarbij moet worden nagegaan wat het doel van het buurtmanagement is. Hij zegt dat een buurtmanager op bestuurlijk niveau moet functioneren en op ditzelfde niveau de problemen moet oplossen.

Sinester vindt dat moet worden nagegaan wat de basis was van het buurtmanagement. "Veiligheid staat nooit op zich. Wat heb je geleerd? Heb je rapporten opgemaakt? Als je niet hebt geëvalueerd, hoe wil je dan het project herstarten. Ik ren niet om het rennen. Ik moet een doel hebben."

Volgens hem ging het al mis toen buurtmanagers werden gemaakt tot wijkagenten. Dit zijn echter twee verschillende dingen. "Buurtregisseur is een totaal andere tak. Problemen oplossen en ruzies zijn voor het politiebureau. Een buurtmanager moet niet iemand zijn die achter rovers rent."

Hij vervolgt: "De buurtmanager moet structurele problemen in dat verband met elkaar regisseren en moet in contact staan met de districtscommissaris en het ressort. Veiligheid in de wijken moet je holistisch benaderen. Er kan getraind worden maar de onderliggende infrastructuur ontbreekt."

Sinester heeft als politieman in Suriname gewerkt. Daarna deed hij maatschappelijk werk onder jongeren in Nederland. Vervolgens studeerde hij agogiek en studeerde hij af als andragoog op een onderzoek naar de reorganisatie van het Nederlandse politiekorps binnen een multi-etnische samenleving. Het idee om buurtmanagement in Suriname te introduceren begon onder vrienden in Tori Oso.

 

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina