Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Reyme voorbereid op politieke aanvallen

Reyme voorbereid op politieke aanvallen

14/10/2019 08:17 - Merredith Bruce

Het bestuur van Alternatief 2020; Steven Reyme staat geheel links.

Het bestuur van Alternatief 2020; Steven Reyme staat geheel links. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - “If you can’t stand the heat, why would you come in the kitchen?” Hiermee probeerde Steven Reyme, voorzitter van Alternatief 2020 (A’20), bij de proclamatie van de politieke partij zaterdag duidelijk te maken, dat hij als nieuwkomer niet vreest voor politieke aanvallen. De proclamatie in de Banquet Hall van Torarica was drukbezocht.

Reyme gaf tijdens zijn maidenspeech zijn ongezouten zienswijze over zaken. Zo stelde hij dat wat zich op 8 december 1982 onder het militaire bewind heeft afgespeeld, onder geen enkele andere noemer dan "moorden" geplaatst moet worden. "Te yu sut' wan man kiri, awinsi yu wan' taki wan lo sortu sani, yu kiri a man. Reden no ben de. A winsi yu ben fen' dati reden ben de. God heeft niemand het recht tot doden gegeven", zei hij, met verwijzing naar het Bijbelse gebod 'Gij zult niet doden'.

Reyme zegt dat hij niemand veroordeelt, maar hij schroomt er niet voor om de feiten te benoemen. Ook niet in zijn positie als voorganger. "De Decembermoorden moeten we sowieso afkeuren en waar gerechtigheid moet plaatsvinden, zal dat gebeuren. Efu a no psa dyaso, te den doro na fesi Gado, dan Gado sa deal nanga den. Dus mi no e weri mi ede nanga den sani dati."

De politicus merkt dat het sinds de onafhankelijkheid tot nu toe ontbreekt aan een nationale visie. Politieke leiders stellen hun persoonlijke belang boven het algemeen belang en houden het volk "met allerlei mooie woordjes" voor de gek. A'20 zal strijden tegen fundamenteel onrecht en gaat voor een technisch kabinet, waarbij een ieders deskundigheid nodig is.

Zowel de initiatiefnemer als de vijf andere bestuursleden van de partij stellen dat het land niet in handen is van een selecte groep, maar dat iedereen medeverantwoordelijkheid draagt bij het besturen. Reyme is er voorstander van dat Suriname weer hechtere politieke banden aangaat met Nederland, onder de voorwaarde dat de ex-kolonisator wel moet beseffen dat ons land zelfstandig is.

Zaterdag werd ook het themalied van de partij gelanceerd. De aanwezigen wuifden met vlaggetjes, bedrukt met het logo van de partij, op de vrolijke deuntjes. Veel mensen droegen een wit T-shirt met het blauwe logo.

Bestuurslid Serena Essed, van huis uit jurist, bracht de mensen in beweging toen ze het podium al dansend betrad. De rode draad door haar toesprak en die van de overige bestuursleden, was dat Suriname dienend leiderschap nodig heeft en dat er een nieuwe wind moet waaien.

Reyme noemde de opkomst "buiten verwachting". De organisatie had ongeveer 250 mensen verwacht, maar er kwamen meer. Tot de aanwezigen behoorden onder anderen gemeenteleden van Logos International, waar Reyme voorganger is, en personen van andere kerken.

De voorzitter vertelt dat de partij nu gereed is om het veld in te gaan voor campagne, maar eerst een week uittrekt om zaken te inventariseren. Wat de kosten voor propagandamateriaal betreft, zal A'20 het als jonge partij moeten hebben van vrijwilligers en ondernemers die het hart op de juiste plek hebben, zegt Reyme.

Er worden nu gesprekken gevoerd met banken voor financieringsmogelijkheden. A'20 doet in alle districten zelfstandig mee aan de verkiezingen. De andere bestuursleden van de partij zijn Graciëlla Chin-A-Foeng-Hardjopawiro, Fadil Illes, Meredith Leter en Henk Lemmert.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina