Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Korpschef over aanpak drugscriminaliteit

Korpschef nog niet tevreden over aanpak drugscriminaliteit

14/10/2019 06:53 - Jason Pinas

Korpschef Roberto Prade.

Korpschef Roberto Prade. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Korps Politie Suriname werkt al geruime tijd aan een plan voor structurele bestrijding van grensoverschrijdende drugscriminaliteit. De focus komt daarbij vooral op het ontmantelen van grote internationale drugsorganisaties. Korpschef Roberto Prade zegt dat dit plan in samenwerking met partners in andere landen wordt bestudeerd.

In welke fase het project zich bevindt en hoe geopereerd zal worden wil hij om strategische redenen niet zeggen. Vaststaat dat er binnen niet al te lange tijd een paar 'grote boys' opgerold kunnen worden. "Er liggen wat voorstellen op tafel en wat ons betreft is alles oké. Dus als onze partners zich kunnen terugvinden en akkoord gaan, dan denk ik dat we binnen afzienbare tijd wat successen zullen boeken."

De korpschef is overigens nog niet tevreden over de aanpak van drugscriminaliteit in het land. Prade benadrukt dat de focus niet zo zeer ligt op de kleine drugsverkopers omdat die niet het brein zijn. Het streven is daarom om zoveel mogelijk drugsbazen in beeld te brengen. De kopstukken hebben zich volgens hem echter heel goed georganiseerd.

Prade: "Zolang die mensen er zijn heb je eigenlijk niets gedaan als je die kleine jongens oppakt. Zij gaan gewoon door met hun handel want per slot van rekening hebben zij de infrastructuur. Dus we moeten die mannen aanpakken."

Door hun goede organisatie is het echter niet eenvoudig de kopstukken te verslaan. Dit komt volgens de korpschef in sommige gevallen omdat belangrijke figuren in de top deze drugscriminelen in bescherming nemen. "Als mensen binnen de bovenste structuren zich lenen daarvoor, dan snap je dat het niet zo gemakkelijk zal zijn."

Hoewel Prade beseft dat de effectieve bestrijding van de drugscriminaliteit een grote uitdaging is, zal hij er alles aan doen om de situatie beheersbaar te houden. Hij is ervan overtuigd dat samenwerking tussen landen tot goede resultaten kan leiden. "We moeten zoveel als mogelijk samenwerken. Je kan het niet alleen; we moeten met buitenlandse partners in zee gaan."

Als korpschef wil hij voorkomen dat de onderwereld de overhand krijgt. "Als we het willen doen, dan zullen we ons moeten inzetten om het te voorkomen. Natuurlijk zal het niet zo eenvoudig zijn", zegt hij voorzichtig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina