Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Journalistenhandboek klimaatverandering

Journalisten werken aan handboek over klimaatverandering

13/10/2019 11:16 - Ivan Cairo

Journalisten werken aan handboek over klimaatverandering

Klimatoloog Dale Rankine geeft een uiteenzetting over de gevolgen van klimaatverandering voor het Caribisch Gebied. Foto: Ivan Cairo  

GEORGETOWN - Er komt een geactualiseerd handboek over klimaatverandering voor journalisten van het Caribisch Gebied. Tijdens een tweedaagse workshop in Georgetown, Guyana die zaterdag werd afgesloten, werd het concept dat enige tijd geleden werd samengesteld opgeschoond, bijgewerkt en geactualiseerd.

Het project was een samenwerking tussen de Unesco en de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM). "Dit is een belangrijk initiatief", zei ACM-voorzitter Anika Kentish. "We hadden met de technische mensen kunnen zitten om dit handboek te maken, maar we wilden de input van journalisten, de mensen die in de praktijk ermee zullen werken", vervolgde ze. Kentish stelde verder dat het een "modern document" wordt, dat verslaggevers in staat zal stellen om bij het verslaan van klimaatvraagstukken te begrijpen waar het over gaat.

Verslaggevers en deskundigen uit Trinidad en Tobago, Jamaica, Suriname, Guyana, Antigua en Barbuda en Belize nemen deel aan de workshop. Klimatoloog Dale Rankine van de University of the West Indies, één van de samenstellers van het handboek, gaf aan dat er een voor Caribische journalisten bruikbaar handboek moest komen. Veelal worden in documenten over klimaatverandering ijsberen afgebeeld en geschreven over zaken die geen realiteit zijn in de regio. "Het is cruciaal dat er herkenbare zaken worden gepresenteerd. Het vraagstuk moet toegankelijk en begrijpelijk gemaakt worden voor journalisten in de regio."

Hij benadrukte dat klimaatverandering cruciaal betrokken moet worden bij elke discussie die gaat over de ontwikkeling van de regio. Ook zal het voortaan in elk ontwikkelingsplan van Caribische landen moeten voorkomen, omdat financiers daarom vragen. Volgens Rankine moeten journalisten en mediahuizen zich bewuster worden van hun rol in de aanpak van problemen die het gevolg zijn van de klimaatcrisis. Voorlichting van het publiek is enorm belangrijk en daarbij hebben verslaggevers en media een cruciale rol. Hij constateert dat veel mediahuizen in de regio niet staan te springen om voorlichting over klimaatverandering te presenteren als ze er niet aan verdienen.

Vaak is er ook geen persoonlijke inspanning van politici en worden er daarom geen fondsen voor klimaatvraagstukken op landsbegrotingen opgebracht. Wat internationaal door regionale leiders wordt gezegd moet terug te vinden zijn in het beleid op nationaal niveau, vindt de deskundige. "Onze retoriek op internationale fora moet ook op nationaal niveau te merken zijn." Tijdens de presentatie kwam naar voren dat zonder het te beseffen klimaatverandering het dagelijkse leven van personen treft en vaak negatief beïnvloedt.

Door de kleinschaligheid van vrijwel alle landen in de regio heeft slechts één ernstig klimaatfenomeen een verwoestend effect op meerdere economische en/of sociale sectoren. Zo treft langdurige droogte de toerisme- en agrarische sector en de voedselzekerheid. In 2017 kwamen door klimaatfactoren minder toeristen naar de regio, wat banenverlies en minder inkomsten als gevolg had. Het zal volgens Rankine zeker vier jaar duren voordat de schade die toen was aangericht is hersteld. Om de problemen van klimaatverandering aan te pakken zal de attitude in de regio, ook bij de media, moeten veranderen. "Klimaatverandering is niet iets van de toekomst. Het gebeurt nu!" zei hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina