Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Tekorten financieren

COMMENTAAR: Tekorten financieren

12/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Tekorten financieren

 

PARAMARIBO - WAAR ECONOMEN VOOR hebben gewaarschuwd is realiteit aan het worden. De regering heeft in de afgelopen maanden 98 miljoen US dollar geleend bij lokale banken. Dat is geld waartegenover geen productie staat en dat in veel gevallen binnen zes maanden terugbetaald moet worden. De regering heeft bij tenminste twee van die leningen aangegeven dat het gaat om het financieren van een deel van het begrotingstekort van ruim SRD 8.8 miljard, vóór leningen.

Eerder dit jaar werd trouwens ook duidelijk dat de regering bij de Centrale Bank van Suriname voorschotten heeft getrokken en ook in het buitenland zijn vele leningen gesloten. Soms zelfs voor de aanschaf van basisgoederen en medicijnen. Tijdens de begrotingsbehandeling voor 2019 hebben economen vaker aan de bel getrokken en ze hebben eigenlijk met al de hun ten dienste staande middelen geprobeerd om de volksvertegenwoordigers ervan te overtuigen dat een begroting met zo een groot tekort op een bevolking van nog geen zevenhonderdduizend man nergens te verantwoorden is.

Er is een dringend beroep gedaan op de regering om te bezuinigen en de tering meer naar de nering te zetten. Daar is geen oor naar geweest. De begroting is toen met enkele aanpassingen goedgekeurd en het volk ziet en voelt nu dat het verkiezingsjaar er is. Er is overal (geleend) geld voor en allerlei projecten worden nu versneld uitgevoerd. Iets dat zeker ook hard drukt op de begroting is het enorme ambtenarenapparaat en de vele subsidies die nu nog in stand worden gehouden. Zeker de basisziektekostenregeling waarbij mensen op de markt hun basiszorgkaartje kunnen halen en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting achteraf zal kijken of zij het wel of niet kunnen betalen, trekt een enorme wissel op de overheidsinkomsten.

Het lijkt alsof de regering niet beseft dat de kruik te water gaat totdat ze barst. En net zoals bij de vorige verkiezingen zijn de verhalen die het volk voorgeschoteld krijgt bijna euforisch. Maar als we de tekenen mogen geloven zal de samenleving na 25 mei 2020, ongeacht wie aan de macht komt, een bittere pil moeten slikken. Als land in zowel Latijns-Amerika als het Caribisch Gebied moeten we beseffen dat er een groot gevaar op de loer ligt. Vele landen zoals Ecuador, Argentinië en ook Barbados redden het juist door hun enorme staatsschuld niet meer om in de elementaire voorzieningen van hun volk te voorzien. De gevolgen van een economie die in elkaar dondert zijn in deze landen duidelijk te zien. Suriname moet het tij keren voordat het te laat is, want de kruik staat op barsten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina