Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering vijf jaar Uitvoeringsorgaan Basiszorg

Optimisme bij viering vijf jaar Uitvoeringsorgaan Basiszorg

11/10/2019 05:05 - Aidy Pinas-Agodeba

Het Uitvoeringsorgaan Basiszorg organiseerde  in verband met zijn vijfjarig bestaan een Health & Fitness Get-together.

Het Uitvoeringsorgaan Basiszorg organiseerde in verband met zijn vijfjarig bestaan een Health & Fitness Get-together. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Oogmetingen, informatie over mondhygiëne, bloeddrukmetingen en sportactiviteiten. Dat alles en nog meer werd woensdag gratis aangeboden tijdens een gezondheids- en fitness samenzijn, georganiseerd door het Uitvoeringsorgaan Basiszorg in verband met zijn vijfjarig bestaan.

Het doel van de Health & Fitness Get-together was om informatie te verstrekken, preventieve zorg te promoten en sport en recreatie te stimuleren. Het orgaan dat zich toespitst op consumentenzorg heeft hiermee ook een voorbeeld willen stellen. Directeur Rachel Perri feliciteerde de gemeenschap met deze bijzondere dag. Ze zei dat het instituut in de voorbije periode goed werk heeft verricht en hiermee zal doorgaan.

Glynes Tjong Eng Soe, ondervoorzitter van de Zorgraad, noemt gezondheid een randvoorwaarde waaraan een goede samenleving moet voldoen. De wet Basiszorgverzekering is nog steeds een goede basis om richting en structuur te brengen in onder meer de toegankelijkheid en gelijkheid binnen de zorg. Er zijn volgens haar veel uitdagingen, maar stoppen is geen optie.

Tjong Eng Soe ging kort in op wat de Zorgraad heeft weten te bereiken in de afgelopen vijf jaar. "Deze raad heeft zijn taken naar behoren verricht. Er zijn onder meer voorstellen gedaan voor het aanpakken van heikele punten." Haar wens bij het eerste lustrum van het uitvoeringsorgaan is dat iedereen blijft streven naar een beter Suriname. Bestuursvoorzitter van het uitvoeringsorgaan, Mariciano Lie A Young, zei dat met de basiszorgverzekering "sociale zekerheid gecreëerd is voor iedereen om een einde te maken aan ongelijkheid en discriminatie in de zorg". Ook hij onderstreept dat er nogal wat uitdagingen zijn geweest.

Lie A Young somde enkele zaken op die gerealiseerd zijn, zoals een digitaal registratie- en controlemechanisme, adviesorgaan, goed beheer van het zorgvoorzieningenfonds en actief informeren van de zorgvrager. Door het digitale registratiesysteem heeft men beter zicht op het aantal verzekerden, terwijl met het controlemechanisme onderzoek verricht wordt bij onder- nemers en zelfstandigen. "We hebben dus reden om blij te zijn", concludeerde hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina