Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sobere kranslegging bij Plein 10 Oktober

Sobere kranslegging bij Plein 10 Oktober

10/10/2019 17:00 - Audry Wajwakana en Tascha Aveloo

Hoogwaardigheidsbekleders bij het Plein van 10 Oktober.

Hoogwaardigheidsbekleders bij het Plein van 10 Oktober. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het was opvallend rustig bij de jaarlijkse kranslegging op het Plein van 10 Oktober 1760 in het kader van de Dag der Marrons. Er waren voornamelijk ministers en hooggeplaatsten uit de samenleving aanwezig. Als cultuurman was de legendarische apinti-man Adamajo Haabo van de partij. Hij is altijd aanwezig bij de 'towe watra' op het plein voor het bespelen van de drum bij het rituele plengoffer.

"Zolang ik leef en nog kan, zal ik erbij zijn. Omdat unu suku a dey disi solanga k'ba nanga. Unu musu vier a dey disi en no businengre sma wan, maar ala tra folku fu Sranan. Na den bigi wan feti gi unu", meent Amadjo. Anders dan in voorgaande jaren waren er geen andere culturele activiteiten.

Bij het monument is een krans gelegd door de ministers Edgar Dikan, André Misiekaba, Lalini Gopal en vertegenwoordigers van diverse organisaties. Minister Misiekaba vertegenwoordigde de president. De onderwerpen 'identiteit', 'verdeeldheid' en 'het grondenrechtenvraagstuk' kwamen aan bod tijdens de diverse toespraken.

In de Palmentuin staan aanzienlijk minder stands opgesteld dan in voorgaande jaren. Op het podium komen verschillende marrongroepen langs die voornamelijk gospelliederen ten gehore brengen. Later op de dag waren de inheemse groep Shirityo Yare en andere populaire artiesten van de partij. Volgens minister Dikan is het aanleren en overdragen van de cultuur van essentieel belang op zo een dag.

Mari Dawaande stelt dat het niet gezien moet worden als gewoon een dagje gezellig bij elkaar zijn en even vrij zijn. "We zijn ons zeer bewust van onze bijdrage aan de samenleving en ook bewust dat onze cultuur vooral in de stad aan het verwateren is. Deze dag is net als Saamaka Daka, een dag om stil te staan bij alles dat deel uitmaakt van je identiteit."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina