Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdparlement bespreekt adviezen met Onderwijs

Jeugdparlement bespreekt adviesrapport met Onderwijs

10/10/2019 07:51 - Merredith Bruce

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki.

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vertegenwoordigers van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) hebben maandag samen met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aandachtspunten doorgenomen, die verwerkt zijn in een adviesrapport over problemen binnen het onderwijs.

Het jeugdorgaan heeft dit rapport enkele weken terug overhandigd aan het ministerie met voorstellen over hoe de aangehaalde problemen opgelost kunnen worden. "Het was een bevredigend gesprek", zegt NJP-voorzitter Kelvin Koniki desgevraagd over het gesprek.

Hij zat samen met Hakiem Lalmahomed (voorzitter commissie Onderwijs DNA) en Winston Adaba (commissie Sport DNA) aan bij het gesprek maandag. Het ministerie werd vertegenwoordigd door de Planunit. Koniki vertelt dat de vertegenwoordigers van het ministerie hebben verteld welke zaken al zijn aangepakt en welke nu worden aangepakt.

Hij zegt dat de vertegenwoordigers ook positief hebben gereageerd op punten waarvoor het jeugdparlement de aandacht heeft gevraagd. "Een van de punten is de situatie waarbij leerkrachten meerdere vakken verzorgen. Dat willen ze zeker onder de aandacht brengen van het ministerie."

Ook op het voorstel van het NJP aan het ministerie om ook in andere districten verkeerslessen te verzorgen op school, is positief gereageerd. De jeugdvertegenwoordigers hebben verder ook het voorstel gedaan om de moedertaal te implementeren in het onderwijs in het binnenland.

Over de wijziging van de leerplichtwet waar het Jeugdparlement allang op aandringt, is aan de jeugdvertegenwoordigers voorgehouden dat de voorbereiding van de conceptwet in volle gang is en dat deze binnenkort naar het parlement moet.

Koniki vertelt dat er ook gesproken is over stakingen bij het transport van leerlingen en onderwijsgevenden en de impact daarvan op het onderwijsproces. "Ze zeggen dat ze dat onder controle hebben en dat het deels opgelost is, dus het zal van het jaar niet echt het geval zijn", verwoordt hij de reactie vanuit het departement.

De jeugdparlementsvoorzitter is ermee ingenomen dat het ministerie hen heeft uitgenodigd om te praten. "Er is een verklaring gemaakt en opgestuurd naar de minister. Wij hopen dat bepaalde zaken worden meegenomen in het beleid en we zullen dit op de voet volgen", uit hij zich kritisch.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina