Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bousaid mist stem Planbureau

Bousaid mist stem Planbureau bij economische discussie

10/10/2019 01:04 - Ivan Cairo

Jim Bousaid, oud-directeur van de Hakrinbank legt uit dat het Planbureau wel werkt, maar geen uitspraken doet over haar bevindingen.

Jim Bousaid, oud-directeur van de Hakrinbank legt uit dat het Planbureau wel werkt, maar geen uitspraken doet over haar bevindingen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Discussies over de economie en economische vraagstukken die de laatste periode worden gevoerd worden al te vaak in de politieke sfeer getrokken. “Die discussie is best wel een beetje bruya, chaotisch en onoverzichtelijk”, zegt econoom tevens oudbankier Jim Bousaid.

Hij constateert dat terwijl organisaties zoals de Vereniging van Economisten in Suriname (Ves), economen en anderen commentaar geven over economische fenomenen die zich voordoen, vanuit de regering daar geen inhoudelijke reactie op komt. Al te vaak wordt de discussie in de politieke sfeer getrokken.

Dat zei Bousaid maandagavond tijdens een training voor verslaggevers. Hij hield als onderdeel van de vijf weken durende training georganiseerd door de Ves, een sessie over monetaire vraagstukken en - beleid. De econoom merkte op dat gezaghebbende organen "die een rol moeten spelen als onafhankelijke instituties" dat niet doen.

Bousaid noemde met name het Planbureau, in veel landen een belangrijk adviesorgaan voor regeringen en beleidsmakers. Adviezen, rapporten en commentaren van dit soort instituties worden door regeringen serieus genomen en er wordt daarmee gewerkt.

Dat mist de oud-bankier in Suriname. "Wat zien we in Suriname gebeuren, het Planbureau houdt zijn mond. Tot mijn grote teleurstelling, want het Planbureau heeft de laatste tijden halfjaarlijkse publicaties van hoge kwaliteit, met correcte analyses. Analyses die overeenkomen met wat de Ves zegt." Publiekelijk komt het Planbureau echter "nooit met een statement over de economie of een waarschuwing dat het de verkeerde kant op gaat."

Door het uitblijven van dit soort zaken wordt de discussie over de economie vertroebeld, omdat vaak via het NII onjuiste informatie in de samenleving wordt "gepompt", vindt Bousaid. De oud-bankier voerde verder aan dat de grootste problemen in de Surinaamse economie, waaronder de overliquiditeit als belangrijkste oorzaak hebben, het falende begrotingsbeleid van de regering.

Er wordt mede door monetaire financiering te veel geld, waar geen productie tegenover staat, in de economie gepompt. Dit zorgt voor inflatie en oefent druk uit op de vraag naar vreemde valuta waardoor de wisselkoersen omhoog gaan en onder druk blijven. Ook het, volgens Bousaid, onafhankelijk functioneren van de Centrale Bank van Suriname werd onder de loep genomen.

De bank is een verlengstuk van het ministerie van Financiën geworden, aldus de econoom, waardoor vermenging van monetairen fiscaal beleid plaatsvindt. Bousaid: "Het kernprobleem is het begrotingsbeleid van de overheid. Het begrotingsbeleid verstoort de economie".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina