Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Blackwood Art & Craftbeurs te Poelepantje

Blackwood Art & Craftbeurs in verband met Dag der Marrons

10/10/2019 16:18 Error parsing XSLT file: \xslt\artikelAuteur.xslt

Maria Petrusi.

Maria Petrusi. Foto: Petrusi collection  

PARAMARIBO - “Blackwood, dat staat voor datgene dat door ‘zwarten’ wordt vervaardigd, willen we specifiek aanduiden”, vertelt Maria Petrusi. Zij is de oprichter en voorzitter van de jongerenorganisatie Amazon Youth Connect die sedert mei actief is. Op 12 oktober vindt de ‘Blackwood Art & Craftbeurs’ plaats onder de amandelbomen bij het William Kraanplein op Poelepantje.

"We gaan tentjes opzetten en diverse crafters en kunstenaars zullen hun kunstwerken laten zien zoals kalebaskunst en houtsnijwerk." En uiteraard zal er ook volop Marron-eten te halen zijn zoals afingisoep en munga. De jongerenorganisatie heeft reeds enkele activiteiten georganiseerd vanuit hun doelstelling om een brug te zijn voor jongere marrons en inheemsen uit het binnenland.

"Vaak als jongeren uit het binnenland komen, zijn ze verlegen, moeten zij zich nog aanpassen en zijn er dingen die ze willen weten of doen. Wij willen ze dan daarbij helpen", zegt Petrusi. De craft- en art-beurs is voornamelijk bestemd voor jongeren in de creatieve industrie die producten maken, maar ook mode, muziek en alles daartussenin, om hen een podium te bieden om hun creaties aan de man te brengen.

"We doen dit in het kader van de Dag der Marrons. Maar omdat we geloven dat het 10 oktober al druk genoeg gaat zijn met andere activiteiten, waardoor onze showcase overschaduwd gaat worden, hebben we besloten het te verplaatsen naar het weekend, zodat men ons kan bezoeken", licht Petrusi toe.

Het doel is ook dat deelnemers en bezoekers netwerken met elkaar. Naast de kunst, craft en mooie pangi's is er een korte show van creatieve natuurlijke haardrachten. Ook zal er worden gezongen en gedanst, terwijl lokale artiesten hun cd's ter verkoop zullen aanbieden. "We willen de samenwerking, ontwikkeling van talenten, entrepreneurs en de informatie daaromtrent alsook gezondheidsinformatie dichter bij deze groep brengen", zegt Petrusi.

"Vaak als men uit het binnenland komt, is men de taal nog niet helemaal machtig. Daardoor wordt, ondanks de dringende noodzaak tot informatie, uit schaamte ontweken vragen te stellen; terwijl de wil om vooruit te komen hen niet ontbreekt. We willen hen helpen om zelf meer initiatief te nemen en meer te durven. We willen ze begeleiden en helpen om de benodigde informatie te vinden", aldus Petrusi. Kunstenaars en crafters die willen meedoen, kunnen zich via Facebook aanmelden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina