Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyanees bouwproject voor aannemers

'Aannemers mogen participeren in gigantisch Guyanees bouwproject'

09/10/2019 10:27 - Jason Pinas

Aannemers mogen participeren aan  gigantisch Guyanees bouwproject

 

PARAMARIBO - Surinaamse architecten en aannemers mogen zich vanaf nu opgeven om deel te nemen aan een groot woningbouwproject in Guyana. Het Woodland Plantation Estate and Golf Resort, zoals het project zal heten, is een initiatief van de Caricom Investment Management Group (CIMGRO) en moet over twee jaar al gerealiseerd zijn. Ruim 1,4 miljard US dollar zal geïnvesteerd worden in het project.

Het kreeg gestalte na de grote olievondsten van ExxonMobil en Tullowoil in Guyana en richt zich voornamelijk op de grote economische bedrijvigheid die wordt voorspeld in dat land. Volgens Femia Wesenhagen, architect en coördinator van Woodland Plantation Estate, zal het resort bestaan uit onder meer hotels, ziekenhuizen, winkelcentra, scholen en luxe villa's.

"Het ligt op de samenvloeiing van de Mahaica River en de Atlantische oceaan. Het is ook dichtbij Ogle International Airport en dertig kilometer van Georgetown", vertelt ze over de gunstige ligging aan de krant. Om de Surinaamse architecten te informeren over het project heeft CIMGRO maandag een bijeenkomst gehouden in het Lalla Rookh gebouw. Aan de grote opkomst was duidelijk te merken dat de doelgroep enorm geïnteresseerd is. 

Met een powerpointpresentatie hebben de initiatiefnemers het plan belicht. Alleem Hussain, topman van CIMGRO, benadrukte daarbij dat er bewust is gekozen voor architecten van het Caribisch Gebied. "We hadden dit project gemakkelijk aan Amerikanen of Europeanen gegeven, maar we willen onze eigen mensen een kans geven", aldus Hussain.

Degenen die interesse hebben om deel te nemen aan de bouw van het resort en daartoe geselecteerd worden zullen een MOU moeten tekenen voordat zij de detailinformatie van het plan ontvangen. "We gaan onze plannen niet zomaar prijsgeven", is de aanwezigen duidelijk voorgehouden.

Wesenhagen stelde in haar presentatie dat het een milieuvriendelijk project wordt. "Er zal op elk gebied rekening gehouden worden met het milieu. U moet het ook zien als een toeristisch project dat rekening houdt met natuur, flora en fauna en alles daaromheen", onderstreept ze.

De projectcoördinator stelt dat Woodland Resort van een hoge klasse zal zijn, omdat het speciaal voor de uitzendkrachten van grote maatschappijen bestemd zal zijn. ExxonMobil alleen denkt ruim twaalf duizend werknemers af te vaardigen naar Guyana. "Die mensen gaan niet anywhere wonen. Het zijn mensen van een bepaalde klasse", stelt ze.

Anthony Wong, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Aannemers, was nogal huiverig na de presentatie. Hij zegt dat het plan teveel hiaten heeft. "Dit project in twee jaar? Ik denk het echt niet, laten we realistisch zijn", zegt hij sceptisch.

Hij meent dat de minimale tijd waarin een resort van zo een omvang af kan zijn vier jaar is. Wong: "Ik zeg bedrijven niet dat ze niet moeten aanbieden, ik ga misschien ook meedoen, maar we moeten realistisch blijven. Ik praat uit ervaring. Ik kijk nog even de kat uit de boom."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina