Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paramaribo Zoo staat stil bij wilde dieren

Paramaribo Zoo staat stil bij wilde dieren

08/10/2019 21:54 - Amanda Palis

Een jongetje laat een grote slang om zijn schouders plaatsen tijdens de slangendemonstratie in de Paramaribo Zoo.

Een jongetje laat een grote slang om zijn schouders plaatsen tijdens de slangendemonstratie in de Paramaribo Zoo. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Gefascineerd keken bezoekers naar de demonstratie met slangen zondag in de Paramaribo Zoo in verband met de internationale Dierendag, 4 oktober. “Met deze demonstratie willen wij niet alleen de taboe rond slangen wegnemen, maar ook voorlichting geven over deze geweldige dieren”, zegt Teatske Nieuborg, die belast is met de voeding en verzorging van de dieren in de Zoo.

De plotselinge regen in de middag kon de pret niet drukken voor de bezoekers die in een redelijk aantal waren opgekomen volgens Nieuborg. Dit jaar is er extra aandacht geschonken aan de wilde dieren van Suriname omdat sommige diersoorten volgens de Zoo het afgelopen jaar in ons land met verschillende problemen belicht zijn door de media. "We moeten niet alleen stilstaan bij onze eigen huisdieren en of wij die de juiste liefde en aandacht geven, maar ook nagaan hoe wij omgaan met de wilde dieren en of we inderdaad helpen aan hun voortbestaan."

De dierentuin heeft met Conservation International een educatie- en voorlichtingssessie gehouden voor geïnteresseerden. "Hiermee willen wij meegeven waarom het geen goed idee is om een wild dier als huisdier te houden en wat we als mens kunnen doen om deze wilde dieren te helpen", vertelt Nieuborg. De Paramaribo Zoo heeft enige zorgelijke momenten gehad over haar voortbestaan in de afgelopen periode, maar met het adoptieproject lijkt de druk voor het verzorgen van de dieren minder zwaar.

"De samenleving mocht een dier adopteren en zo bijdragen aan diens zorg. We zijn blij dat mensen hierop hebben gereageerd en de zorg helpen dragen." Er zijn nog dieren die geadopteerd kunnen worden. "We hopen natuurlijk dat er nog mensen zijn die hieraan willen bijdragen." Er zijn renovatie- en nieuwbouwprojecten voor de onderkomens van de dieren, die de Zoo dit jaar nog hoopt te realiseren zoals een nieuw verblijf voor de gonini of harpijarend, de grootste roofvogel van Zuid-Amerika.

"De structuren van het nieuwe verblijf staan er al, maar er moeten nog afrondende werkzaamheden gedaan worden. De arend behoort tot de grootste roofvogels en heeft behoefte aan een goed onderkomen en dat is een verblijf van zeker 10 tot 12 meter hoog", zegt Nieuborg. Ook andere dieren hebben een nieuw onderkomen nodig of hebben behoefte aan renovatie van hun verblijf, zoals de grote rivierotters. "Otters houden van graven. Dat is leuk voor hen maar minder voor de structuur van het verblijf want door het graven kan die instorten."

Onlangs is er een groot twinningproject begonnen met Stichting Aap in Nederland. Het zal ongeveer twee jaar duren en er is ongeveer driehonderdduizend euro mee gemoeid. Directie en personeel krijgen hulp om van de Zoo een zelfstandige organisatie te maken en moeten er ook voor zorgen dat de dierentuin effectief gebruik maakt van de faciliteiten.

"Stichting Aap zal de hele Zoo onder de loep nemen en ons begeleiden in hoe wij de organisatie beter kunnen runnen. Ook zal er gekeken worden naar hoe wij onze faciliteiten beter kunnen inzetten voor bijvoorbeeld wilde dieren die opgevangen moeten worden." Het gaat vooral om de wilde dieren die door 's Lands Bosbeheer in beslag worden genomen. "Soms kunnen ze niet terug in het wild en als Zoo hebben wij de taak om ze op te vangen. Dat hopen wij beter te leren met dit twinningproject."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina