Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opvangcentrum Matoekoe wordt afgestoten

Opvangcentrum Matoekoe wordt afgestoten

08/10/2019 04:23 - Gilliamo Orban

Het opvangcentrum Matoekoe wordt gesloten, omdat de leiding zich wil focussen op de kinderen die er voor begeleiding komen.

Het opvangcentrum Matoekoe wordt gesloten, omdat de leiding zich wil focussen op de kinderen die er voor begeleiding komen. Foto: Facebook Matoekoe  

PARAMARIBO - De Stichting Heil Pedagogisch Centrum Matoekoe, die kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking opvangt en/of begeleidt, is in grote problemen. Het opvangcentrum, waar vijftien kinderen verblijven, zal worden gesloten, mogelijk om financiële redenen.

"We waren geschokt toen de sluiting van het opvanghuis aan ons werd meegedeeld", zegt een medewerker, die niet bij naam wil worden genoemd. Matoekoe is ongeveer dertig jaar geleden begonnen als opvangcentrum. Stichtingsvoorzitter Rose-Ann Franklin bevestigt dat de stichting ernaar streeft om het opvangcentrum te sluiten.

"We gaan ons concentreren op de kinderen die dagelijks voor begeleiding komen", is haar verklaring. De instelling is ook nog niet gestart met het nieuwe schooljaar dat gewoonlijk op 1 oktober aanvangt. Daardoor zitten nu zestig kinderen en jongvolwassenen thuis. "De opening van de school is tot nader order uitgesteld", zegt een andere medewerker.

Jurney Sawiran, moeder van de elfjarige Cristal die verbleef bij Matoekoe, zit met de handen in het haar. In de vakantie is haar dochter naar huis gekomen en de bedoeling was dat ze het kind op 29 september weer naar het opvangcentrum zou brengen. Ze zegt dat ze op 27 september is gebeld door de stichting dat ze haar kind niet meer hoeft te brengen, omdat het opvanghuis gesloten zal worden.

"Ik moest het maar bekijken. Ik ben naarstig op zoek gegaan naar een opvanghuis voor mijn dochter, maar heb nog niets gevonden. Dit maakt me echt radeloos", zegt Sawiran. Zij heeft halsoverkop verlof moeten nemen om met het kind thuis te blijven. Sawiran woont in een huurhuis en de aanwezigheid van het kind wordt niet op prijs gesteld door de huisbaas. "Er zijn regels en mijn dochter is echt een druk kind. Sommige mensen hebben geen begrip voor deze kinderen en ze zijn ook niet geliefd bij hen", zucht Sawiran.

De Stichting Matoekoe is een particuliere instelling die sterk afhankelijk is van overheidssubsidie. De stichting heeft die de laatste maanden niet gehad. Daardoor hebben de ongeveer dertig medewerkers geen salaris over augustus en september ontvangen. Ook het vakantiegeld is uitgebleven.

"Dit is erg lastig, want we hebben ook kinderen voor wie we schoolspullen moeten kopen", klaagt een medewerker. Franklin zegt dat in maart een nieuw bestuur bij Matoekoe heeft overgenomen. "Wij moesten zaken op orde stellen zoals het financiële gedeelte. Onze jaarrekening van 2018 moest eerst worden goedgekeurd door een erkende accountant, waarna we subsidie konden aanvragen", legt ze uit.

Matoekoe heeft pas eind juli de aanvraag voor subsidie kunnen indienen bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Franklin: "Dat moest vóór januari gedaan worden. Het ministerie heeft ons dispensatie verleend. De overheid treft geen blaam, want die heeft ons juist begeleid."

De voorzitter zegt dat Matoekoe intussen de beschikking van de subsidie heeft ontvangen en hoopt dat het geld spoedig op de bankrekening van de stichting zal staan. "De uitbetaling van de medewerkers geniet prioriteit en ze gaan hun salaris van twee maanden en vakantiegeld krijgen", verzekert de voorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina