Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nazaten Berg en Dal

COMMENTAAR: Nazaten Berg en Dal

08/10/2019 15:00

COMMENTAAR: Nazaten Berg en Dal

 

DE NAZATEN VAN de voormalige bewoners van plantage Berg en Dal hebben de strijdbijl weer opgepakt. Zij vinden nog steeds dat NV Kersten - nu Kersten Holding - niet de rechtmatige eigenaar is van de plantage.

Zij voelen zich bedonderd omdat ze in een ver verleden de EBGS-kerk die lange tijd gezaghebbende aandeelhouder was van Kersten, hebben vertrouwd met hun eigendomspapieren. Doordat zij die nu niet hebben, kunnen ze niet bewijzen dat ze de rechtmatige eigenaren zijn

Kersten Holding vierde vorig jaar dat de kerkelijke/commerciële tak van de organisatie al ruim 245 jaar in Suriname actief is. De organisatie die als doel had het geloof te verspreiden in de wereld en zichzelf daarbij moest bedruipen, was de eerste organisatie die zich inzette om slaven te brengen tot het christelijk geloof en om ze onderwijs te geven. Echter, ze heeft een bepaald traject van 'verzakelijking' doorlopen.

Kersten Holding ressorteert in Suriname onder de Moravian Church Foundation, een kerkelijke organisatie die vooral op economisch terrein bezig is in landen als Nicaragua, Jamaica, Tanzania, Curaçao, Aruba, Antigua en Suriname. Het zijn geen kleine jongens. Het is dan ook te verwachten dat zij zich voor de plannen rondom de opzet van het Berg en Dal Eco & Cultural resort in 2007 goed hebben laten informeren over de eigendomsrechten van de plantage waarop zij zouden bouwen.

Dat sluit echter niet uit dat als de protesterenden vinden dat ze een case hebben ze actie mogen ondernemen. Ze hebben er werk van gemaakt via de rechter, maar die wees hun vordering af. De nazaten  willen nu de zaak via de politiek beslechten en hopen het via de op handen zijnde behandeling van de conceptwet Grondenrechten zover te krijgen dat ze toch mogen beschikken over 'hun' terrein. Toch is het de vraag hoeveel kans van slagen deze poging heeft.

Een eerder protest bij de verkoop van het voormalige hoofdgebouw van Kersten aan de Domineestraat is ondanks de betrokkenheid van twee politici en de EBGS-kerk zelf, weinig succesvol geweest. Ook de weg richting grondenrechten wordt een moeilijk te volgen traject; de voorouders van de protesterende nazaten woonden er immers niet in stam-, maar in plantageverband.

Wat de groep onder leiding van Henk Herrenberg en Kenneth Koningverdrag wel meeheeft, is momentum. De verkiezingen zijn in aantocht en elke pressiegroep kan aandacht krijgen van de president die nu bezig is met zijn herverkiezing. Ook is Kersten Holding bezig met onderhandelingen met de Interamerican Promo Hotels om de unit Kersten Hospitality waaronder Berg en Dal en Hotel Krasnapolsky vallen, een doorstart te geven. En bij onderhandelingen zijn protesten niet gunstig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina