Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Iamgold-contractors dienen loonvordering in

Werknemers Iamgold-contractors dienen loonvordering in

07/10/2019 09:59 - Naomi Hoever

Werknemers Iamgold-contractors dienen loonvordering in

Armand Zunder (m) trekt zich het lot van het contractorspersoneel aan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De ruim driehonderd arbeiders die via vier contractors werken voor Iamgold zullen een loonvordering indienen tegen hun werkgevers. Vanwege de sluiting van de mijn voor een maand door onlusten konden zij niet werken en de contractors weigeren het (volledige) loon over die periode te betalen. De werkzaamheden zijn stilgelegd op 28 juli en vanaf eind augustus geleidelijk aan hervat.

Een van de ondernemers heeft een basisbedrag van SRD 1.500 zonder toeslagen uitbetaald per werknemer. Een andere biedt de mogelijkheid voor een lening van SRD 1.500 en weer een andere wil een voorschot geven die volgend jaar met het vakantiegeld zou moeten worden verrekend.

De ontevreden werknemers hebben zich gemeld bij de Algemene Werknemersbond (AWB) onder leiding van Armand Zunder. De loonvordering kan rechtstreeks of via het ministerie van Arbeid ingesteld worden. Gekozen is voor het laatste. De afdeling Juridische Zaken van het ministerie is nu bezig om de gedupeerde werknemers te horen, waarna de werkgevers zullen worden opgeroepen.

De vordering zou individueel moeten worden ingediend, maar er is een oplossing bedacht waarbij de werknemers één persoon uit elk bedrijf machtigen om dat te doen. De voorzitter heeft niet alle contractarbeiders kunnen bereiken, omdat sommigen in het binnenland wonen. Zij moeten zich persoonlijk met hun documenten bij Arbeid melden.

Zunder: "De mensen hebben recht op het loon. Ze zijn immers niet weggebleven en waren beschikbaar om te werken." Om dit onrecht aan te vechten is de loonvordering ingesteld. Verder zijn er plannen voor de oprichting van een vakbond binnen de contractorsbedrijven. "Op deze manier willen wij de werkgevers benaderen", zegt Zunder.

Hij zegt dat de werkgever de gesprekspartner is en om die reden in kennis moet worden gesteld van de oprichting van een vakbond. Het bedrijf mag zich volgens Zunder niet verzetten tegen de oprichting van een bond, want dan komt hij aan het recht om zich te verenigen zoals in de Grondwet verankerd en aan de wetgeving voor uitzendbureaus. Hoewel de werknemers al lid zijn van AWB weet Zunder dat hun belangen beter behartigd kunnen worden via een aparte bond.

Toen illegale porknokkers op 28 juli het mijngebied van Rosebel Gold Mines binnendrongen, ontstond er een clash tussen hen en gewapende eenheden van de overheid. Bij die uit de hand gelopen situatie werd Furgill Aloeboetoe dodelijk geraakt door een kogel uit het wapen van een lid van de gemengde eenheid. Na dit fatale schot werd de situatie grimmiger en bezittingen van Iamgold werden in brand gestoken. Dit was reden voor de multinational om vanwege de onveilige situatie de werkzaamheden een maand te staken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina