Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nierfalen centraal tijdens huisartsencongres

Nierfalen centraal tijdens huisartsencongres

07/10/2019 22:43 - Aidy Pinas-Agodeba

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid opende het huisartsencongres.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid opende het huisartsencongres. Foto: NII  

PARAMARIBO - “Het is een wereldwijd probleem. Ik vond het wel indrukwekkend om te lezen dat nierdialyse zo snel is gestegen in Suriname. Het is ernstig”, zegt de Nederlandse huisarts Wouter van Kempen over de speciale aandacht die er gegeven is aan nierfalen tijdens het tweedaagse huisartsencongres in het weekend. Hij heeft een inleiding hierover verzorgd en schetste daarmee een beeld over dit dreigende gezondheidsvraagstuk.

Voor wat Suriname aangaat concludeerde Van Kempen: "Chronische nierschade is een maatschappelijke en financiele economische ramp. Suriname moet nu in actie komen ter preventie van chronische niet-overdraagbare aandoeningen in het algemeen en chronische nierziekte in het bijzonder." Als dit niet gebeurt zullen de gevolgen voor de gezondheidszorg voor het land zowel maatschappelijk als financieel-economisch niet te overzien zijn.

Naast nierfalen zijn er ook nog zeven andere onderwerpen behandeld tijdens het congres. "Heel interessant is: hoe moet je mensen met kanker begeleiden. Verder hebben we ook geoefend. Vuiltje in het oog, hoe haal je dat eruit. We hebben koeienogen aangeschaft en wat ijzeren deeltjes erin gestopt. De deelnemers moesten die er uithalen."

Een ander onderwerp dat tijdens het congres behandeld is, is het onvoldoende verklaren van lichamelijke klachten. Er zijn volgens Van Kempen mensen die voortdurend bij de huisarts komen met lichamelijke klachten, waarvoor de dokter geen verklaring heeft. "Misschien doe je onderzoek en wordt er niets gevonden. Dat zijn vaak patiënten die van de ene specialist naar de andere gaan en dat is in veel gevallen niet nodig. Voor hen hebben we een soort aanpak of techniek", vertelt hij verder.

Deze tweedaagse bijeenkomst is voor de twaalfde keer gehouden. Plusminus honderd huisartsen uit onder andere Suriname en Nederland hebben deelgenomen aan dit bijscholingscongres. Van Kempen heeft het congres in samenwerking met de huisartsenopleidingen Radboudumc Nijmegen en VUmc Amsterdam. Bij- en nascholing is volgens de organisatoren van eminent belang, omdat de zorg dynamisch is. 

Artsen in Nederland moeten volgens Van Kempen verplicht jaarlijks veertig uren bij- of nascholing volgen. In Suriname is dat dertig uren in drie jaar. Het kan meer, maar volgens hem is het toch een goed begin. Normaliter is er een vaste groep die deelneemt aan het congres, maar hij is blij dat er dit jaar enkele nieuwe gezichten onder de deelnemers zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina