Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bergendalers: 'We moeten dit via de politiek oplossen'

Bergendalers: 'We moeten dit via de politiek oplossen'

07/10/2019 08:07 - Jason Pinas

Bergendalers: 'We moeten dit via de politiek oplossen'

Nazaten van Berg en Dal hebben zaterdag de draad opgepakt. Foto: Jason Leysner  

BERG EN DAL - Nazaten van de oorspronkelijke bewoners van plantage Berg en Dal - ook bekend als bergi nengre - hebben de strijd tegen Kersten niet opgegeven. Ze hebben na een lange periode van rust de zaak weer opgepakt om het gebied terug te krijgen.

De plantagebewoners blijven erbij dat hun voorouders de rechtmatige eigenaren zijn geweest van de plantage en eisen daarom dat die wordt teruggegeven door het bedrijf dat zich nu de rechtmatige eigenaar noemt. Tijdens een vergadering zaterdag te Berg en Dal hebben sommigen hun woede en ongeduld duidelijk laten merken. "A sani disi e duur tumusi langa. A presi na fu unu" en "Ze zullen het ons nooit kunnen afpakken. Ik wil weten wanneer het zover is dat ik een huisje kan komen bouwen", wordt fel gereageerd.

De iets ouderen halen zich teleurgesteld de momenten van weleer voor de geest. "Ik ben hier geboren en voor een deel opgegroeid", vertelt een van de aanwezigen aan de Ware Tijd. "Ik ben van hier. Ik woonde hier, ik heb mijn eerste kind hier gekregen", zegt een ander emotioneel. Het is voor hen onbegrijpelijk dat ze nu geen vrije toegang meer hebben tot hun plantage.

Het is niet eenvoudig om de plantage terug te krijgen. Pogingen van de nazaten om via de rechter het terrein weer in hun boezem te krijgen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Kersten heeft het bij de groene tafel gewonnen, omdat de eisers niet konden bewijzen dat zij nakomelingen zijn van de oorspronkelijke bergi nengre.

"Ik ben het niet eens met het vonnis. Hoe kan het gebied van Kersten zijn?" vraagt Henk Herrenberg, voorzitter van de Collectiviteit Berg en Dalers zich af. Hij weet dat de eigendomspapieren door de voorouders zijn toevertrouwd aan dominees van de Evangelische Broedergemeente. "Die hebben die documenten gegeven aan hun handelsfirma Kersten. Zo zijn ze in hun handen gekomen", legt Herrenberg uit.

Kenneth Koningverdrag, voorzitter van de stichting Berg en Dal, geeft een soortgelijke lezing. Hij is op de plantage geboren en begrijpt de irritatie en woede van de mensen. "Het is de verbondenheid die je hebt met de plaats. We kwamen hier wekelijks, maar vanaf december 2018 is dat veranderd. Dus je kan begrijpen dat er emoties zullen zijn."

Toch pleit Koningverdrag voor een vreedzame oplossing. Samen met Herrenberg wil hij nu via de politiek een oplossing brengen in dit dispuut. "Dit soort dingen moet je politiek oplossen en niet bij de rechter. Wij gaan nu de regering benaderen om ons ook mee te nemen in het grondenrechtenvraagstuk", stelt Herrenberg.

Tijdens de vergadering zaterdag is de nadruk ook gelegd op het belang van eenheid in dit proces. Herrenberg wees erop dat Kersten in het verleden mede door de onderlinge verdeeldheid bij de nakomelingen van Berg en Dalers zaken gedaan kon krijgen. "Als we ons niet bundelen, zullen we niet sterk staan in deze strijd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina