Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Apache Oil boort proefput voor Surinaamse kust

Apache Oil boort proefput voor Surinaamse kust

05/10/2019 10:29 - Ivan Cairo

Het boorschip Noble Sam Croft.

Het boorschip Noble Sam Croft. Foto: Shipspotting.com  

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij Apache Oil is in Blok 58 voor de Surinaamse kust begonnen met het aanleggen van een proefboorput. Naar verluidt vertoont de geologische samenstelling van het gebied gelijkenis met de concessies voor de Guyanese kust waar ExxonMobil de afgelopen periode veertien enorme voorraden aardolie heeft opgespoord.

De boorput wordt aangelegd door het boorschip Noble Sam Croft. Er wordt alvast één proefboring gedaan met de optie om nog drie putten aan te leggen.

Blok 58 grenst aan het lucratieve Stabroek Blok in Guyana niet ver van Haimara waar ExxonMobil een grote aardolievondst heeft gedaan. Naar verluidt zullen de boorwerkzaamheden zestig tot negentig dagen duren.

Volgens Apache-topman John Christmann zijn er in Blok 58 meer dan vijftig grote potentiële locaties waar het bedrijf proefboringen zou kunnen verrichten. De concessie is ruim 5,8 vierkante kilometer groot en ligt zo'n 150 kilometer uit de kust in waterdiepten van 55 tot 2.250 meter.

Intussen gaat Staatsolie door met uitbreiding van haar activiteiten aan land. Donderdag is met het Britse Columbus Energy Resources PLC, een nieuwe partner, een productiedelingscontract voor het Weg naar Zee-blok ondertekend. Columbus Energy zal naar olie zoeken in dit gebied, dat een oppervlak heeft van 901 vierkante kilometer.

De maatschappij had ingeschreven voor deze concessie bij de 'Open Door Invitation 2019 for Onshore Suriname' en bracht op 11 januari een bod uit. De contracten zijn getekend door directeur Rudolf Elias voor Staatsolie en Leo Koot voor Columbus. De overeenkomst is aangegaan voor de duur van dertig jaar.

Partijen hebben afgesproken dat de eerstkomende zeven jaar een minimaal exploratieprogramma zal worden uitgevoerd. Alle exploratiekosten komen voor rekening van Columbus. Staatsolie heeft de mogelijkheid om tot maximaal 50 procent mee te doen in de ontwikkelings- en productiefasen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina