Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paramaccaners protesteren tegen grenslijn

Paramaccaners dienen petitie in tegen ‘foutieve’ grenslijn Ndyuka’s

04/10/2019 09:21 - Jason Pinas

Vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de Paramaccaners hebben een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee.

Vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de Paramaccaners hebben een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De stam der Paramaccaners is nog steeds niet tevreden met de grens die onlangs is bepaald voor de woongebieden van Paamaka en N’dyuka. De groep eist daarom dat de regering zich wederom buigt over dit vraagstuk. De grens is naar zeggen van de Paramaccaners niet bij Bofoo Tabiki, maar bij de Pori Gudu-vallen.

Om hun protest kracht bij te zetten, hebben vertegenwoordigers van het traditioneel gezag een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. Tientallen Paramaccaners onder wie waarnemend granman Jozef Forster en enkele kapiteins verzamelden zich donderdag voor het parlementsgebouw om te tonen dat ze allen tegen de vastgestelde grens zijn.

"Het is oneerlijk en dat gaan we niet accepteren. "Den man musu luku a sani bun", roepen enkele protesterende vrouwen nog voordat parlementsvoorzitter Jennifer Simons de petitie in ontvangst nam. In de petitie eisen de ontevreden Paramaccaners aanhouding van de conceptwet Collectieve rechten van Inheemsen en tribale volken, die door een speciaal managementteam in elkaar is gezet.

Dit wetsvoorstel is echter dinsdag overgedragen aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, die het zal doorgeleiden voor goedkeuring. De bewindsman zei toen dat de wet binnen enkele maanden al in het parlement kan liggen voor verdere behandeling. Als het aan Dikan ligt kan de wet nog voor eind van dit jaar klaar zijn.

De ontevredenen merken op dat de krutu die op 10 september is gehouden op Drietabiki niet op een neutrale plaats is gehouden. Het overleg moest volgens hen niet op Paamaka of Aukaans grondgebied worden gehouden. De handtekeningen die hun afgevaar- digde kapiteins Johannes Amauten en Franklyn Javinde hebben geplaatst op de stukken, moeten daarom niet rechtsgeldig worden verklaard.

"Ze hadden geen mandaat om stukken ten behoeve van Paamaka te ondertekenen. De kapiteins hebben onder ongunstige omstandigheden de stukken getekend", benadrukt het traditioneel gezag in de petitie. De gezagsdragers wijzen verder erop dat een stuk met zo een gewicht niet door kapiteins, maar door de grootopperhoofden bekrachtigd moet worden.

Adriaan Adawde, een van de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag, roept de Aucaners op te komen met bewijs. "Als ze vinden dat het van hun is, laten ze ons dan komen bewijzen en vertellen met documenten hoe het van hun is geworden" onderstreept hij.

Opvallend is dat een kapitein van de Paamaka aanwezig was bij de overdracht van de conceptwet. Hij was niet daar namens het traditioneel gezag, zegt Adawde. "Als mannen hun solo-acties willen nemen, zijn ze vrij daarin, maar hij zat niet namens de Paramaccaners daar." De ontevreden groep wil blijven protesteren totdat er verandering komt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina