Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BvL zwicht niet voor intimidatie

BvL zwicht niet voor intimidatie

04/10/2019 10:43 - Naomi Hoever

BvL-voorzitter Reshma Mangre.

BvL-voorzitter Reshma Mangre. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De acties van de Bond van Leraren (BvL) gaan door totdat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier, heeft besloten om met de bond om de tafel te zitten. “Wij doen een dringend beroep op haar om het daarheen te leiden”, zegt een strijdvaardige bondsvoorzitter Reshma Mangre. “Wij zullen niet wijken voor intimiderende maatregelen als ‘no work, no pay’.”

De bond houdt zaterdag op de internationale leerkrachtendag een ledenvergadering met ondersteuning van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname. "Als het ministerie met intimiderende maatregelen komt, zullen wij een gepast antwoord hierop geven. Wij hebben het recht om te staken, want dit recht is verankerd in de grondwet."

De middelbare scholen hadden deze week de roosters en boeken moeten verstrekken en de intersectievergaderingen moesten ook worden gehouden. Of de stakingen van de BvL dit hebben verhinderd, is niet bekend. De eerste officiële schooldag voor de middelbare scholen is maandag.

Het ligt de BvL zwaar op de maag dat het ministerie in de directie van Lyceum 1 en 2 en Havo mensen heeft benoemd van buiten de scholen. Nadat de bond in het geweer is gekomen heeft de minister besloten op alle drie scholen een driekoppige leiding aan te stellen. Dit besluit is niet in goede aarde gevallen bij de bond, omdat die niet is gekend. Bovendien vindt de vakorganisatie dat drie personen nooit een school kunnen leiden.

"Er kunnen geen drie kapiteins zijn op één schip." Mangre zegt dat onderdirecteuren de kans moeten krijgen om door te groeien. "Waarom zou je een winning team vervangen?", vraagt ze zich af. Zij vermoedt dat het ministerie bezig is de conceptresolutie na te leven waarin staat dat schooldirecteuren en onderdirecteuren buiten de gelederen gekozen worden. Dit is onderdeel van het herwaarderingsbesluit.

Mangre zegt dat de bond de gesprekspartner is van het ministerie en niet het Vos-directeurenberaad waarmee de bewindsvrouw heeft gezeten om te praten over het managementteam dat de scholen zal leiden. "Het getuigt van goed bestuur als de minister met ons praat. Ik werd met het besluit van een managementteam geconfronteerd."

De voorzitter van het Vos-directeurenberaad, Lucien Rotsburg, zegt dat het beraad niet eenstemmig heeft gezegd voor of tegen het voorstel van de minister te zijn. Er is voorgesteld dat de onderdirecteuren het bespreekbaar maken op de scholen. "De leraren moeten bepalen of ze ermee kunnen werken of niet." Rotsburg kijkt uit naar een vlotte start van de Vos-scholen. "Deze kwestie houdt me bezig. Ik had niet gehoopt mijn voorzitterschap met zo een probleem te beginnen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina