Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rosebel sluit zuidelijke mijnen na invasie

Rosebel sluit zuidelijke mijnen na invasie goudzoekers

03/10/2019 00:00 - Gerold Rozenblad

Rosebel sluit zuidelijke mijnen na invasie goudzoekers

Goudzoekers actief in de Romapit enkele jaren terug. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Voor de zoveelste keer is een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van Rosebel Gold Mines (RGM) in Brokopondo binnengedrongen. Als gevolg daarvan heeft de goudmaatschappij woensdagmiddag besloten uit veiligheidsredenen de zuidelijke mijnen te sluiten.

Het bedrijf heeft alle personeel en materieel uit het gebied teruggetrokken. Dit wordt bevestigd door Lloyd Read. "Wij kregen het nieuws rond half zes", zegt de bondsvoorzitter die spreekt van een zorgelijke situatie nu het bedrijf ertoe moet overgaan de mijnen te sluiten.

Ook minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, die momenteel in het buitenland is op werkbezoek, bevestigt de verontrustende situatie. "Het is inderdaad zo. Ik vind het erg jammer omdat het tegen alle afspraken in is. Er zijn zoveel intensieve gesprekken gevoerd onder leiding van de president tussen de regering, verschillende groepen die direct betrokken zijn bij dit vraagstuk en het bedrijf", zegt de bewindsman.

Hij voegt eraan toe dat er afspraken zijn gemaakt die zijn nagekomen door de regering, de goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp en Brownsweg en RGM. "Dan heb je een groep, de ukemman, die zich maar niet kan organiseren en zich ook niet wil houden aan de afspraken", zegt Akiemboto. Afgesproken was dat deze groep een organisatie zou opzetten en aansluiting zou zoeken bij de goudzoekers van Brownsweg en Nieuw-Koffiekamp.

De Makamboa-groep met wie regering en RGM afspraken hebben, betreurt de situatie. Tot woensdagavond omstreeks acht uur was de organisatie er nog niet van op de hoogte dat de maatschappij de mijnactiviteiten had gestaakt en de arbeiders en het materieel had teruggetrokken. "We zijn verrast en niet op de hoogte van deze nieuwe ontwikkeling", reageert woordvoerder Melvin Landveld.

Hij hoopt niet dat er Makamboaleden onder de illegale mensen waren die opnieuw de mijn zijn binnengedrongen. De leden was voorgehouden nog even geduld te hebben omdat een duurzame oplossing nabij was. Zijn organisatie houdt donderdag een eerder geplande vergadering om de laatste stand van zaken te bespreken. Dan zal volgens Landveld blijken of Makamboa-leden ook tot de indringers behoren.

Hij voert aan dat zijn organisatie in overleg is met RGM die heeft toegezegd infrastructuur naar twee plaatsen in de goudconcessie te zullen aanleggen voor de kleinschalige gouddelvers. Hij vindt het erg wat zich heeft voorgedaan, omdat deze ontwikkeling roet in het eten gooit en de afspraken doorkruist die tussen partijen zijn gemaakt.

Akiemboto geeft aan dat er een einde moet komen aan de onacceptabele situatie. "Op een bepaald moment wordt de grens overschreden en zullen er maatregelen genomen moeten worden. De kwestie ligt natuurlijk erg gevoelig maar het kan zo ook niet verder. Wij zullen zo lang doorgaan met overleggen om te komen tot structurele oplossingen", aldus de bewindsman.

De rust in het mijngebied was nauwelijks teruggekeerd na de onlusten eind juli die het leven eiste van de illegale porknokker Furgill Aloeboetoe. Nadat hij op 28 juli werd doodgeschoten braken er rellen uit, waarbij werknemers van materieel werden gehaald en de machines vervolgens in brand werden gestoken. Het bedrijf besloot daags daarna het personeel met spoed terug te trekken en alle mijnactiviteiten stop te zetten.

Het duurde ongeveer een maand voordat de activiteiten werden herstart op 26 augustus. Daarbij werd door het bedrijf aangegeven dat het ongeveer een maand zou duren voor er weer op volle kracht kon worden gedraaid. "De situatie is fragiel", verzucht Read, erop doelend dat er nog maar nauwelijks gesproken kon worden van een normale bedrijfsvoering na de roerige periode.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina