Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actiegroep Rosebel eist bestuursverkiezingen

Actiegroep Rosebel dreigt met kort geding voor bestuursverkiezing

03/10/2019 23:04 - Gilliamo Orban

Lloyd Read lijkt niet meer gedragen te worden door alle werknemers van Rosebel Gold Mines, maar hij ligt niet wakker van de dreiging van een actiegroep om naar de rechter te stappen.

Lloyd Read lijkt niet meer gedragen te worden door alle werknemers van Rosebel Gold Mines, maar hij ligt niet wakker van de dreiging van een actiegroep om naar de rechter te stappen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De actiegroep van ontevreden leden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie dreigt gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het bondsbestuur, als het niet spoedig bestuursverkiezingen uitschrijft. Er is donderdag een brief gestuurd naar het bestuur om binnen twee weken een algemene ledenvergadering te houden met bestuursverkiezingen als agendapunt.

"Als wij binnen deze tijd niets van het bestuur vernemen, overwegen we vervolgstappen. De kosten die hieraan verbonden zijn, verhalen wij op de dan gewezen bestuursleden. Maar wij gaan er voorzichtig van uit dat het niet zover hoeft te komen", staat in het schrijven. Woordvoerder Mendoza Pansa van de actiegroep hoopt dat het bondsbestuur gehoor geeft aan het verzoek, anders is de weg naar de rechter geopend.

De zittingstermijn van het bestuur onder leiding van Lloyd Read is volgens de groep op 22 september verstreken. Vóór die datum zou er een nieuw bestuur moeten zijn gekozen. De actiegroep herinnert in de brief die donderdag naar het bondsbestuur is gegaan, dat ze al op 30 augustus het bondsbestuur had gevraagd om de verkiezingsdatum bekend te maken. "Helaas hebben wij tot op heden geen formeel antwoord van het bestuur ontvangen. Het wordt daarom met deze brief in gebreke gesteld", schrijft de ontevreden groep.

Pansa is er niet over te spreken dat de ondervoorzitter van de bond, Johannes Abielie, eerder tegen de Ware Tijd heeft gezegd dat de verkiezingen in december zullen worden gehouden, terwijl de actiegroep hiervan niet op de hoogte is gesteld ondanks dat ze schriftelijk heeft gevraagd. "Dit is echt onbeschoft", zegt de woordvoerder. Hij meent dat het bestuur niet bevoegd is om namens werknemers te onderhandelen, aangezien zijn zittingstermijn is verstreken. De actiegroep gaat Rosebel Gold Mines hiervan schriftelijk in kennis stellen.

Volgens Pansa is het bondsbestuur zijn beloftes niet nagekomen waardoor veel leden ontevreden zijn. Er zou een woningproject worden ontwikkeld en ook zou er een recreatieoord van de grond komen. Daarnaast was beloofd dat er een bondsgebouw zou worden gekocht. "Niets hiervan is gedaan, terwijl het bestuur al zes jaar zit", aldus Pansa.

Bondsvoorzitter Lloyd Read zegt dat hij geen woorden wil vuilmaken aan de actiegroep. "Het is al bekend dat de verkiezingen in december worden gehouden. De mannen kunnen zich daarop voorbereiden", zegt Read. "Als ze naar de rechter willen gaan, laten ze dat maar doen", voegt hij eraan toe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina