Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Mi persoonlijk sa prey politiek nanga a sani disi'

Dikan ontvangt conceptwet 'Collectieve rechten inheemsen en tribalen'

02/10/2019 00:30 - Jason Pinas

Dikan ontvangt conceptwet 'Collectieve rechten inheemsen en tribalen'

Wensley Misiedjan (r) overhandigt minister Edgar Dikan de conceptwet ‘Collectieve rechten Inheemsen en Tribalen’. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - "Dit is een zeer belangrijk moment voor ons; president Desi Bouterse verdient een pluimpje voor het nemen van dit initiatief.” Zo klonk een zeer verheugde John Lesina, hoofdkapitein van Drietabbetje, gisteren bij de indiening van de ontwerpwet ‘Collectieve rechten inheemsen en tribale volken’.

Op het hoofdkantoor van Regionale Ontwikkeling kwam hij net als overige traditionele gezagsdragers woorden van dankbaarheid tekort na de overhandiging van het raamwerk aan minister Edgar Dikan. Haast alle stammen waren vertegenwoordigd.

Ook Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname was aanwezig. Anders dan voorheen is hij nu wel lovend over de afhandeling van de grondenrechtenkwestie. "Het was inderdaad een lang proces om dit te bereiken, maar we willen graag dat dit wordt goedgekeurd", aldus Jubitana.

Lesina noemt dit een historische mijlpaal voor Suriname. Hij spreekt net als Dikan van een "moedige stap" van de regering om dit proces in 2016 officieel te starten. Hoewel de wet nog in het parlement behandeld en goedgekeurd moet worden is hij wel blij dat het concept nu eindelijk af is. "Onze voorouders hebben meer dan vierhonderd jaar in het binnenland gewoond zonder dat ze rechten hebben op de gronden. Bij de inheemsen is dat bijna 570 jaar", merkte de kapitein op.

Jubitana hoopt dat het parlement niet teveel zal sleutelen aan de wet. Wat hem betreft mag het concept precies zo worden overgenomen. "We verwachten niet dat er grote veranderingen worden aangebracht. Hier en daar kunnen er nog wel formuleringsfouten in zitten, maar dit is wat wij willen. De achterliggende gedachte van de wet moet niet veranderd worden."

Wensley Misiedjan, voorzitter van het managementteam dat zich heeft gebogen over dit concept, zegt dat de verschillende deskundigen bereid zijn om het parlement waar nodig bij te staan tijdens de behandeling. Lesina zegt dat nu het juiste moment is voor de behandeling van deze wet. "Kort vóór de verkiezing is de juiste tijd om dit te brengen naar het parlement. De president kon geen beter moment uitkiezen. We zitten op de punt van onze stoel om te zien wie het met de inheemsen en tribale volken meent. Mi persoonlijk sa prey politiek nanga a sani disi."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina