Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BvL maakt zich zorgen om rekruteren lokaal kader

'Bejegening maakt dat leerkrachten naar het buitenland uitwijken'

02/10/2019 03:03 - Merredith Bruce

'Bejegening maakt dat leerkrachten naar het buitenland uitwijken'

BvL-voorzitter Mangre: "Moeten we met lede ogen toezien hoe ons kader wegtrekt?" Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De grote belangstelling die er is bij leerkrachten om te werken in het onderwijs in Nederland, is volgens BvL-voorzitter Reshma Mangre een bewijs dat er nog veel schort aan de wijze waarop er in Suriname met leerkrachten wordt omgegaan. Ze verwijst naar de enorme drukte in het weekend tijdens een informatiesessie van Interteach.

De Nederlandse instelling rekruteert lokale krachten om te werken in de zorg of het onderwijs in Nederland, waar er een schrijnend tekort is aan leerkrachten en verplegenden. De informatiebijeenkomst in het Lalla Rookh-gebouw heeft ruim vierhonderd belangstellenden getrokken. "Moeten we met lede ogen toezien hoe ons kader wegtrekt?" vraagt Mangre retorisch.

Behalve dat leerkrachten niet evenredig worden betaald, somt ze ook andere problemen op die maken dat ze ervoor kiezen om naar het buitenland uit te wijken. Ze noemt bijvoorbeeld het mutatiebeleid vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Volgens Mangre speelt nu zo'n geval op voj Debi Sahai, waar leerkrachten op basis van rancune zijn overgeplaatst naar "heel verre" scholen.

Een andere kwestie, zegt ze, is dat leerkrachten met hogere diploma's niet worden ingezet. "Er wordt een docent aangetrokken die nog niet eens aan MO-A-akte heeft en MO-B'ers zitten met hun diploma op een muloschool. Dat kan niet. We moeten mensen kunnen inschalen en in dienst kunnen nemen als ze daartoe de kwalificatie hebben."

Volgens Interteach is uit onderzoek gebleken dat er vanwege een overschot op sommige scholen twee leerkrachten voor een klas staan. Het tekort aan docenten voor het binnenland wijt de instelling aan desinteresse vanuit de leerkracht zelf. In tegenstelling tot wat Interteach stelt, zegt Mangre dat er wel degelijk sprake is van een tekort aan leerkrachten in Suriname. "Zeker voor wat betreft de middelbare school en er is zeker ook een gebrek aan kader."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina