Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Organisaties maken vuist tegen kindermishandeling

Geweld tegen kinderen voorkomen door ‘No naki, ma taki’-campagne

01/10/2019 22:46 - Amanda Palis

Geweld tegen kinderen voorkomen door ‘No naki, ma taki’-campagne

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Met het oog op de start van het nieuwe schooljaar hebben vijf instanties zich gebundeld om geweld tegen kinderen tegen te gaan. De campagne ‘No naki, ma taki – alternatieve discipline op school’ wordt gedragen door stichting Zorgvol en Nobel, het Cultureel Centrum Suriname (CCS), stichting Surinaams Centrum voor Educatie en Training (Sucet), stichting Pro Humaniteit en het Tori Collectief.

"Beschermen van onze kinderen en erop toezien dat zij in een gezond en goed milieu opgroeien is een gemeenschappelijke taak", zei Omar Terborg, secretaris van Zorgvol en Nobel, tijdens de lancering van het project maandag in de bibliotheek van het CCS. "Wij willen opvoeders, ouders en leerkrachten aansporen om niet te slaan, maar om te praten met de jeugdigen. Maar dat wil niet zeggen dat zij hun gezag kwijt moeten raken. Ze moeten het juist verduidelijken door voortdurende communicatie met de kinderen."

Geweld tegen kinderen neemt epidemische vormen aan, blijkt uit onderzoek van De Nationale Assemblee en het Institute for Graduate Studies van de Anton de Kom Universiteit. Het is uitgevoerd door socioloog Julia Terborg. Ongeveer 86 procent van kinderen tussen twee en veertien jaar is slachtoffer van ten minste één vorm van gewelddadige geestelijke of lichamelijke straf door een lid van het huishouden.

Julia Terborg, die ook aanwezig was bij de lancering van de campagne, draagt het initiatief een warm hart toe. "Het moet ergens beginnen en ik ben blij dat organisaties zich bundelen en het belang hiervan zien." Margo Kramp, directeur van stichting Sucet, onderstreepte de gevolgen van beide vormen van geweld bij kinderen. "Geestelijk geweld is vele malen erger en tekent het kind voor de rest van zijn of haar leven en dat zien wij terug in de realiteit."

Terborg hoopt dat het niet blijft bij een campagne of project, maar dat het een beweging wordt. "We willen dat mensen zich realiseren dat zij een gedeelde verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de jeugd, onze toekomst van morgen, te vormen. Door niet te slaan, maar te praten bereiken we ook veel meer bij deze jongeren die in een ander tijdperk leven", aldus Terborg, die in het dagelijks leven politie-inspecteur is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina