Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanvraag voor grant aan landbouwers opengesteld

Aanvraag voor grant aan landbouwers opengesteld

01/10/2019 06:38 - Merredith Bruce

 LVV-minister Rabin Parmessar (r) op de persbijeenkomst over de launch van de Matching Grant Facility.

LVV-minister Rabin Parmessar (r) op de persbijeenkomst over de launch van de Matching Grant Facility. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Personen die actief zijn in de landbouw of landbouwgerelateerde activiteiten, kunnen sedert maandag een aanvraag indienen voor ondersteuning via de Matching Grant Facility (MGF). De mogelijkheid daarvan is maandagmorgen aangekondigd met de officiële lancering van de Call for Expressions of Interest.

Hiermee worden boeren in staat gesteld om voor productieverhoging en -professionalisering tot een bepaald bedrag niet-financiële ondersteuning aan te vragen in de vorm van equipment en diensten die met landbouw te maken hebben.

De grant is beschikbaar gesteld via het Suriname Agriculture Market Access Project (Samap). Dit is een programma van het ministerie van LVV dat wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en gefinancierd door de Europese Unie.

Landbouwers kunnen een aanvraag indienen voor een kleine grant (maximaal 5000 US dollar) of een grote (maximaal 300.000 US dollar). LVV-minister Rabin Parmessar zei enkele uren daarna tijdens een persbijeenkomst, dat er "enorm veel" activiteiten hieraan vooraf zijn gegaan.

Hij noemde onder meer training, voorlichting en begeleiding aan de boeren. De grant zal niet alleen ten goede komen aan de boer of verwerker, maar ook aan de gemeenschap en de agrarische sector.

Parmessar stelt dat het ministerie aan de vooravond staat van een grote transformatie. De mogelijkheid aan de boeren om ondersteuning te vragen voor productieverhoging en professionalisering is onderdeel daarvan. "Willen we meer productie en kwaliteitsverbetering dan is een grote transformatie nodig en op dat punt zijn we nu."

Hij zegt evenwel dat dit geen gemakkelijke opgave is, ook niet voor de boer die al gewend is aan één bepaald systeem. Desondanks zal het ministerie op zoek blijven gaan naar fondsen en programma's om professionalisering van de productie te financieren.

In dat kader bekijkt het ministerie mogelijkheden om via de kredietlijn van India in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning voor het uitvoeren van kokosprojecten om daarmee deze sector een boost te geven. Met het aantrekken van projecten is er ook meer deskundig kader nodig. Echter ontberen heel wat districten dat, stelt de bewindsman.

In verband met de MGF heeft het ministerie de afgelopen weken landelijk informatiesessies gehouden voor landbouwers. Om in aanmerking te komen voor een grant kunnen belangstellenden aanvraag- formulieren halen op het Samap-secretariaat en op aangewezen districts- en ressortkantoren.

De formulieren mogen tot 31 oktober ingediend worden op het secretariaat. Middels informatiesessies en open deur dagen krijgen de landbouwers begeleiding in het invullen en indienen van de formulieren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina