Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verander(de) tijden

COLUMN: Verander(de) tijden

30/09/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Verander(de) tijden

Giwani Zeggen  

Wij staan aan de vooravond van een nieuw politiek jaar, en wat voor één: er komen verkiezingen aan. Tot nog toe grossieren de partijen in grote wollige woorden zoals: “Wij gaan de economie weer op orde brengen”, “Wij gaan de corruptie aanpakken”, “Wij gaan ervoor zorgen dat de armoede afneemt”, “Wij zullen ervoor zorgen dat de gezondheidszorg zich herstelt”, “Wij gaan het onderwijs weer gezond maken” en “Wij gaan de criminaliteit terugdringen". Niemand vertelt echter hoe! Zo vaak als het kan, zal ik daarom op de maandag voorstellen doen, open voor discussie, eenvoudig uitvoerbaar, die politieke partijen gratis mogen overnemen.

Mocht u één van de Surinamers zijn die vanmorgen vroeg uit huis gaan, op weg naar het werk, of vanmiddag tussen twaalf en twee ergens naartoe moet met de auto, dan zou ik willen adviseren: geniet ervan. Morgen begint namelijk, met de start van het nieuwe schooljaar, het dagelijkse verkeersdrama. File hier, file daar, file overal. En dan wil ik het nog niet eens hebben over verkeerspunten waar de weg is afgesloten omdat er werkzaamheden worden verricht. Denk maar aan het stukje Zwartenhovenbrugstraat en de Charlesburgweg. Alleen raar dat er nooit is nagedacht over een simpele oplossing, die geen geld kost, maar wel een heleboel besparingen oplevert.

Ik denk dat het de hoogste tijd wordt om twee maatregelen in te voeren. Allereerst moeten de kantoren, zowel bij de overheid als in de particuliere sector, op z'n vroegst om half negen 's morgens de deuren openen. Negen uur mag ook. De eerste scholen beginnen om half acht en de laatste om acht uur. Dat zorgt er namelijk voor dat wij niet om zeven uur 's morgens met z'n allen in de file staan. Wie kinderen moet afzetten op school, kan dan om zeven uur uit huis, en rijdt over wegen waarop geen automobilisten zijn die 'slechts' onderweg zijn naar het werk. Wie geen kinderen hoeft af te zetten, kan gerust om acht uur uit huis gaan. We krijgen zo twee verkeersstromen, die elkaar nagenoeg ontlopen.

Een bijkomend voordeel is, dat het rond de start van de diverse scholen veel rustiger is op de wegen, waardoor ouders er weer over kunnen nadenken hun kinderen op de fiets of bromfiets naar school te laten gaan. Nu slaat de angst de meeste vaders en moeders al om het hart, alleen al bij de gedachte hun zoon of dochter te laten fietsen. Ook het milieu heeft er baat bij. Hoe minder wij in de file staan, hoe minder schadelijke uitlaatgassen in de atmosfeer komen. Niet onbelangrijk: ouders die hun kinderen zelf afzetten en daarna richting het werk moeten, hebben 's morgens meer tijd om rustig met hun kroost wakker te worden en bijvoorbeeld samen te ontbijten.

Het volgende dat moet gebeuren, is dat wij efficiënt gebruik gaan maken van wat de natuur ons geeft: de tijd. Vreemd eigenlijk dat er de voorbije jaren niks mee is gedaan. Allereerst zouden wij naar een nieuw nulpunt moeten gaan. Bijvoorbeeld vanaf november dit jaar, wanneer het later licht wordt. Wij zetten dan de klok een halfuur terug. Deze 'donkere' periode loopt ongeveer tot en met juni. Daarna wordt het eerder licht, en zetten wij de klok een uur vooruit. Volgend jaar november, bij het begin van de 'donkere' periode, gaat de klok weer een uur terug. Er is slechts één nadeel: in de donkere periode wordt het iets eerder donker. De voordelen leggen echter meer gewicht in de schaal. 

Op deze manier maken we efficiënter gebruik van het daglicht. Je voorkomt hiermee onder andere dat schoolgaanden in het donker bij de bushalte moeten staan. Goed voor de veiligheid. En wij besparen op deze manier ook nog energie. Zeker op de kantoren; het wordt namelijk later op de dag warm. Airco's kunnen iets later aan. Ook goed voor het milieu, zeker omdat Suriname voor energie voor een groot deel afhankelijk is van dieselmotoren. 

Het zijn maar ideeën, het aanpassen van de school- en kantoortijden om het fileprobleem enigszins te verhelpen, en de Surinaamse tijd aanpassen om beter gebruik te maken van het daglicht. Echter, ze zijn concreet en je kunt daarover van gedachten wisselen met elkaar. "Wij gaan de economie verbeteren" en "Wij gaan het onderwijs op peil brengen", ik kan er helemaal niks mee. 

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina