Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kust- en mariene gebied vastgelegd op 3D-kaart

Kust- en mariene gebied driedimensionaal in kaart gebracht

28/09/2019 20:23 - Gilliamo Orban

De kust en het mariene gebied zijn driedimensionaal in kaart gebracht.

De kust en het mariene gebied zijn driedimensionaal in kaart gebracht. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De kust en het mariene gebied, namelijk twintig kilometer landinwaarts en 150 kilometer in zee, zijn driedimensionaal in kaart gebracht. Dat is de afgelopen maanden gedaan met verschillende belanghebbenden waaronder gemeenschappen langs de kust, vissers, bedrijven, de overheid en de universiteit.

De kaart is vrijdag bij het Maritieme Autoriteit Suriname gepresenteerd en is daar ook te bezichtigen. Door de gezamenlijke ontwikkeling van een driedimensionaal model van het kust- en mariene gebied van Suriname, konden ontbrekende gegevens worden ingevuld. Er was sprake van een gelijkwaardige en open proces om de mariene ruimte in kaart te brengen. Voor de overheid is de kaart een belangrijke handleiding om beleid te kunnen maken.

De kaart is gemaakt in het kader van het project 'Bevorderen van een geïntegreerd en participatief beheer van de oceaan in Guyana en Suriname; de Oostelijke poort naar het Caraïbisch Gebied'. Dit project is gefinancierd door de Europese Unie en van 2017 tot 2020 uitgevoerd door WWF Guianas, de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en Green Heritage Fund Suriname. Ook Tribal People Development (Triped) heeft meegewerkt aan de vervaardiging van de kaart.

De organisaties wijzen erop dat de Surinaamse kust- en mariene ecosystemen een rijke diversiteit herbergen aan mariene soorten die regionaal en mondiaal van belang zijn. Zo zijn er belangrijke visgronden en verleent het gebied diverse ecosysteemdiensten. Echter, deze ecosystemen staan onder druk door een toegenomen en niet-duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Ook is het onduidelijk hoe, waar en wanneer er conflicten zijn tussen de gebruikers van de hulpbronnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen