Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ronselen of rekruteren

COMMENTAAR: Ronselen of rekruteren

28/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Ronselen of rekruteren

 

DE ORGANISATIE INTERTEACH rekruteert docenten en zorgpersoneel om in Nederland in te zetten. De organisatie geeft aan dat er daar een dringende behoefte is aan personeel in het onderwijs en de zorg en wil eraan werken om begin volgend jaar al mensen in Nederland in die sectoren aan werk te helpen.

Interteach meldt ook dat het niet doet aan ronselpraktijken, want uit eigen onderzoek trekt zij de conclusie dat er een overschot aan leerkrachten is in Suriname en dat er daardoor soms wel twee leerkrachten in een klas staan. Het zou goed zijn dat Interteach de resultaten van het onderzoek deelt met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC).

Want dat er soms wel twee leerkrachten in de klas staan komt vaak, omdat de klassen heel groot zijn en er daardoor meer dan een leerkracht nodig is om de groep aan te kunnen. Als de resultaten van het onderzoek al laten zien dat er veel leerkrachten thuis zitten, omdat zij niet geplaatst kunnen worden, moet het ministerie van OWC daar verandering in brengen.

De organisatie onderkent een gebrek aan leerkrachten in het binnenland, maar zegt dat het tekort komt omdat de leerkrachten niet echt naar het binnenland willen. Toegegeven, met onwillige honden is het slecht hazen vangen, maar op deze manier wordt het probleem in het binnenland, waar de kinderen het slechtst scoren, alleen maar erger. Bovendien is het niet zo dat de organisatie leerkrachten die al in het onderwijs zitten zal weigeren: iedereen mag zich opgeven.

Push- en pullfactoren zijn van oudsher belangrijke indicatoren die bepalen waar mensen kiezen om te leven en te werken. Belangrijke pullfactoren voor deze groepen zijn dat door de toegenomen prijzen in de winkels die mede veroorzaakt zijn door de fluctuerende koersen, het bijna onmogelijk is geworden om een bepaald niveau van leven aan te houden. Ook aanschaf van huis en perceel geraken steeds verder buiten hun bereik.

Tel daarbij op de geluiden over mutaties en willekeur die de onderwijzersbond BvL signaleert en de voortdurende problemen in de zorgsector, dan is duidelijk dat deze beroepsgroepen het ruime sop zullen kiezen en niemand zal ze daarvoor kwalijk kunnen nemen. Nostalgie en vaderlandsliefde vullen geen magen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina