Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw waterstation voor Commewijne

‘10.000 huishoudens Commewijne voorzien van water’

28/09/2019 06:27

‘10.000 huishoudens Commewijne voorzien van water’

 

PARAMARIBO - Het waterprobleem waarmee bewoners van Commewijne decennialang kampen, kan straks tot het verleden behoren. Er is gestart met de bouw van een waterstation te La Liberté in het district (nabij Peperpot), dat water uit de Surinamerivier zal zuiveren tot drinkwater.

Directeur Marlon Oosterling van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) heeft vrijdag op het hoofdkantoor het bouwcontract getekend met algemeen directeur Helmut Haukes van het gelijknamige aannemingsbedrijf. Het streven is om het project in zes maanden af te ronden. Kostenplaatje: elf miljoen euro. Er zullen ook Belgische deskundigen deelnemen aan het project.

"We gaan ongeveer vijfhonderd kubieke meter water per uur uit de rivier zuigen voor de mensen van Commewijne", zei Alwin Linger, onderdirecteur Strategie en Beleid van SWM, tegen journalisten. Het waterstation in Meerzorg produceert nu tweehonderd kubieke meter water per uur. Linger zegt tegen de Ware Tijd dat met dit station de watervoorziening beter zal worden voor huishoudens die al zijn aangesloten op het distributienet. Ook huishoudens die nu geen toegang hebben tot leidingwater zijn volgens hem meegenomen in het project.

De onderdirecteur had geen cijfers bij de hand om precies aan te geven om hoeveel huishoudens het in totaal gaat. Volgens een snelle berekening concludeerde hij dat het nieuwe station dagelijks tienduizend gezinnen zal voorzien van water. Een gemiddeld huishouden verbruikt één kubieke meter water per dag. "Het gaat om vijfhonderd kubieke meter water per uur en dat wordt op dagbasis zo een tienduizend kubieke meter water en dat staat gelijk aan tienduizend gezinnen", berekende de SWM-topper.

Hij zei tegen journalisten dat de Watergroep uit België in dat land bezig is met het opbouwen van installatieonderdelen die rond eind van het jaar in Suriname moeten zijn. Haukes zal het terrein waar het station komt ophogen en een funderingsconstructie bouwen waarop de waterinstallatie zal komen. "Wij gaan ook enkele hoofdtransportleidingen plaatsen langs de Oost-Westverbinding om het water naar de verschillenden gebieden te distribueren. Ook het huidige distributienetwerk zal aangepakt worden", gaf Linger aan.

Ann Sadi, lid van de Staatsraad tevens prominent NDP-lid in Commewijne, is erg ingenomen met het project, omdat mensen in bepaalde gebieden snakken naar stromend water. Zij heeft het geloof dat de SWM zal voldoen in die behoefte. "We zeggen elke dag aan de mensen dat geduld een zure plant is, maar die draagt zoete vruchten. En ik proef vandaag de zoete vrucht", zei Sadi. Zij heeft al met een groep bewoners poolshoogte genomen nabij het terrein waar het waterstation komt om hen te overtuigen dat er gewerkt wordt om het waterprobleem in Commewijne op te lossen. "De bewoners zijn erg blij met dit project", aldus Sadi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina