Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: PhD-school

COMMENTAAR: PhD-school

27/09/2019 12:00

COMMENTAAR: PhD-school

 

HET UNIVERSITEITSBESTUUR HEEFT besloten de PhD-school voorlopig stop te zetten. De redenen hiervoor zijn, dat bij de oprichting er nog geen examenreglement was en dat modules ook niet waren uitgeschreven. Het bestuur was de opleiding gestart in de hoop dat zaken gaandeweg toch gerealiseerd zouden worden. Dat gebeurde niet. En omdat de leden van het bestuur die nog over waren na het vertrek van de vorige directeur Jack Menke, slechts zijdelings betrokken waren bij het opstarten van de opleiding was een doorstart moeilijk.

Aan de ene kant kan de gedachte van het bestuur onder Menke enigszins begrepen worden. Suriname heeft grote behoefte aan hoger kader dat antwoord heeft op de maatschappelijke uitdagingen die zich manifesteren op elk gebied in de samenleving. Aan de andere kant zou juist het instituut voor de opleiding van wetenschappers moeten weten dat zo een breed programma succesvol laten verlopen de beste voorbereiding vereist.

Bovendien is het niet zo dat de universiteit geen voorbeelden heeft over hoe het niet moet. Op dit moment is het instituut veelal bezig bachelors op te leiden, die vaak niet doorstromen naar het masterprogramma, omdat de kosten daarvoor te hoog zijn of hun niveau te laag. Hoewel de bachelor geslaagden dan rondlopen met een diploma van de universiteit is het zeer de vraag of ze gerekend kunnen worden tot wetenschappers.

Stopzetting van de PhD-school moet ook ervoor zorgen dat er gekeken wordt naar het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (Nova). Het heeft nog niet alle opleidingen aan de universiteit van Suriname geaccrediteerd. En wanneer zo een zwaarwichtige studie dan geannuleerd wordt is het een legitieme vraag in hoeverre het orgaan niet eerder betrokken moet zijn bij de accreditatie van opleidingen die worden gegeven aan de enige universiteit in Suriname.

Eric Jagdew, voorzitter van het universiteitsbestuur heeft met recht aangegeven dat hij liever de stekker er voorlopig uittrekt in plaats van te blijven aanmodderen. Op die manier zou het instituut zeker nog meer aan geloofwaardigheid inboeten. Maar het simpele: we restitueren het geld wel aan de studenten is een beetje kort door de bocht.

Veel studerenden maken in deze peperdure tijd een terdege planning over hoe hun professionele carrière eruit zal moeten zien en deze terugval is dan verre van ideaal. Het zou een instituut als de Anton De Kom universiteit sieren om te beseffen dat er noodzaak moet zijn om deze studenten te helpen zoeken naar alternatieven die aansluiten bij hun planning.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina