Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkiezing bij bond Rosebel in december

Verkiezing bij bond Rosebel laat op zich wachten

26/09/2019 07:09 - Gilliamo Orban

Bondsvoorzitter Lloyd Read (m) ging de werknemers van Rosebel Gold Mines voor in de strijd in december 2015, maar nu schijnt een deel zich te keren tegen hem.

Bondsvoorzitter Lloyd Read (m) ging de werknemers van Rosebel Gold Mines voor in de strijd in december 2015, maar nu schijnt een deel zich te keren tegen hem. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Een actiegroep van ontevreden leden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie dringt aan op bestuursverkiezingen. De zittingstermijn van het bestuur onder leiding van Lloyd Read is volgens de groep op 22 september verstreken. Vóór die datum zou er een nieuw bestuur moeten zijn gekozen.

"Dit is de tweede zittingstermijn van het bestuur en wij hebben geconstateerd dat veel van onze wensen niet zijn gerealiseerd", zei een vertegenwoordiger van de actiegroep gisteren tegen de Ware Tijd. De trekkers van de groep willen niet met naam en toenaam worden genoemd.

Er wordt op gewezen dat het bondsbestuur had beloofd samen met het bedrijf een pensioenregeling te treffen. Ook zou er grond gekocht worden voor de leden. "Geen van deze zaken zijn van de grond gekomen. Het enige dat bereikt is, is dat wij bij Kirpalani goederen op krediet mogen nemen en maandelijks aflossen."

Beweerd wordt dat het bestuur had gezegd een bondsgebouw te hebben gekocht, maar de leden hebben daarvan niets gemerkt. De ontevreden werknemers zijn ook niet te spreken over de collectieve arbeidsovereenkomst die het bestuur vorig jaar heeft getekend met het bedrijf.

Personeel heeft in november hiervoor actie gevoerd, maar de leiding van Rosebel heeft erop gewezen dat het om een ondertekende overeenkomst gaat. Wat ook steekt is het wegvallen van de ontberingstoelage. De actiegroep heeft op 12 september via de deurwaarder een brief gericht aan het bondsbestuur om de verkiezing te organiseren.

Er moest volgens de groep binnen twee weken op het schrijven gereageerd worden, maar dat is niet gebeurd. "Er wordt gedraald om verkiezingen te houden. De bond is van de leden en niet van Read. Wij lusten hem niet meer", stelt één van de ontevreden leden. Meer dan driehonderd personen zouden de brief hebben ondertekend. 

De bond telt volgens de groep ongeveer negenhonderd leden. "Er zijn meer mensen die ons ondersteunen. Die handtekeningen worden nog verzameld." Het kamp van ontevreden leden maakt zich op om mee te doen aan de verkiezingen.

Read was niet bereikbaar voor commentaar, maar ondervoorzitter Johannes Abielie zegt desgevraagd tegen de krant dat de verkiezingen in december plaatsvinden. De zittingstermijn van het huidige bestuur kan zijn verstreken, "maar er is wel altijd een marge om toch te functioneren".

Abielie wijst erop dat het bedrijf een pensioenregeling heeft, maar streeft naar een andere vorm. Het bestuur heeft volgens Abilie grond aangevraagd bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, maar die is nog niet toegewezen aan de werknemersorganisatie. Wanneer dat gebeurt zullen de kavels worden verstrekt aan de leden. Hij weerspreekt dat er een bondsgebouw is gekocht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen