Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Optimistische Vanan wil vlammen op WK atletiek

Optimistische Jeffrey Vanan wil vlammen op WK atletiek

25/09/2019 02:01 - Terence Oosterwolde

Optimistische Jeffrey Vanan wil vlammen op WK-atletiek

Jeffrey Vanan is helemaal klaar voor de WK. Foto: Guldensporen  

PARAMARIBO - Aan de vooravond van zijn tweede WK-deelname droomt Jeffrey Vanan groot. Hoewel hij met een wildcard meedoet, blaakt de Surinaamse sprinter van zelfvertrouwen en verzekert dat hij ready is om zondag aan de start van de 200 meter te verschijnen.

Het is dinsdag rond half acht 's avonds wanneer Vanan de Ware Tijd eindelijk te woord kan staan. "Ik kom net van de training", verontschuldigt hij zich dat er niet eerder contact was. "Ik had vandaag (dinsdag) de laatste voorbereidingen, vlieg er donderdag heen en zondag kom ik in actie."

Het wordt de tweede keer dat Vanan namens Suriname deelneemt aan de wereldkampioenschappen. Bij zijn debuut in 2015 in het Chinese Beijing won hij zijn voorrondeserie in 10,55 seconden en liep daarna 10,57 in heat 3, goed voor de zesde plek en overall 44ste plaats onder de 54 deelnemers.

De officiële startlijst wordt donderdagavond gepubliceerd, maar volgens de final entry list van de IAAF zijn er 58 sprinters uit 38 landen op de 200 meter. "De sprintnummers zijn altijd vrij sterk bezet, dus de kansen zijn misschien niet groot, maar het is wel een goed meetmoment voor hem", zegt Dennis Mac Donald, voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond, desgevraagd vanuit Qatar tegen de Ware Tijd.

Vanan: "Ik heb goed getraind en ben gewoon ready voor Doha." En dan verklapt hij zijn streven. "Ik hoop en geloof, want ik heb er hard voor gewerkt, dat ik naar de finale ga. Dat is gewoon mijn doel. Het is misschien wel een beetje hooggegrepen", beseft hij. "Maar dat is mijn hoofddoel. Hoe of wat weet ik niet, maar ik ga sowieso lopen. Ik heb er heel veel zin in, ben fit en ready."

De sprinter traint en loopt vanaf juni wedstrijden in Nederland en België. "Ik heb zoveel mogelijk gelopen. Voor het eerst in mijn carrière heb ik zoveel wedstrijden gelopen." Hij vervolgt openhartig: "Ik ben geconcentreerd gebleven bij al die wedstrijden ondanks ja, zoveel dingen hier in Nederland. Ik moest zelf koken, alles zelf doen, ik was op mezelf aangewezen, maar het was wel de moeite waard."

Het was vallen en opstaan beaamt hij. "Ik heb ups en downs gekend: gewonnen in Martinique, laatste geworden in Peru ... het ene moment ging het goed, het andere heel slecht, dan weer goed, dan weer slecht. Ik heb heel veel momenten meegemaakt zowel in de atletiek als daarbuiten en dat kwam soms een beetje tot uiting in mijn prestaties", geeft hij toe.

Maar overall is hij happy. "Dit seizoen is één van de mooiste jaren in mijn carrière. Ik ben afgestudeerd (aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname als Bachelor of Science in Public Administration, ... red.) en heb heel veel dingen meegemaakt buiten atletiek om. Ik ben heel tevreden met dit jaar en dit seizoen."

Vanan, die in Nederland bij Haag Atletiek trainde onder leiding van Paul Wernert, zal in Doha op zichzelf zijn. "Ik ga alleen, maar krijg een programma mee." De zeventiende editie van de WK begint vrijdag en eindigt op 6 oktober. De technical meeting is donderdagavond. Volgens de final entry lists van Doha 2019 staan 1.972 atleten (1.054 mannen en 918 vrouwen) uit 210 landen ingeschreven. De wedstrijden vinden plaats in het gerenoveerde multi-purpose Khalifa International Stadium.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina