Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Training LVV-veldwerkers veilig gebruik pesticiden

LVV-veldwerkers worden getraind in veilig gebruik pesticiden

24/09/2019 08:59 - Jason Pinas

Maandag is gestart met de training veilig gebruik van pesticiden. Deze meerdaagse sessie voor LVV-veldwerkers is bedoeld voor meer inzicht voor gewasbescherming.

Maandag is gestart met de training veilig gebruik van pesticiden. Deze meerdaagse sessie voor LVV-veldwerkers is bedoeld voor meer inzicht voor gewasbescherming. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Negentien voorlichters en onderzoeksmedewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn maandag gestart met de Good Agricultural Practices training over pesticidengebruik. Deze meerdaagse sessie is op initiatief van de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) en is bedoeld om deelnemers meer inzicht te geven over vooral het veilig gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen voor gewasbescherming.

De bedoeling is dat de groep die nu opgeleid wordt de opgedane kennis zal delen met hun collega's en boeren over het gehele land. Het gaat om een 'train de trainers-sessie'. "Het is een leergierige groep. Ze zijn heel gemotiveerd om dit te leren", zegt Jenna Wijngaarde, nationale foodsafety-consultant voor Samap aan de krant.

Als trainer is ze na de eerste dag meer dan tevreden over de prestaties. De sessies worden gehouden in het SAIS-gebouw aan de Letitia Vriesdelaan. Wijngaarde zegt dat de deelnemers leren hoe ze op een eenvoudige manier technische onderwerpen moeten overbrengen aan een boer.

"Je kunt het ingewikkeld maken, maar je kunt ook simpel iemand laten zien hoe hij zijn pesticiden moet spuiten en wat het gevaar is wanneer je pesticiden in je woonruimte opslaat", legt ze uit. Ze vertelt dat de kennis via simpele proeven wordt overgebracht aan de deelnemers van de training.

Er is ook een coachingtraject ingelast omdat de zes dagen alleen niet genoeg zullen zijn om volwaardige trainers klaar te stomen. "Vanaf oktober tot december zullen ze worden gecoacht in het veld", aldus de consultant. Ze zegt dat er meerdere scholingsmomenten zullen komen voor zowel de LVV-veldwerkers als de boeren. 

Minister Rabin Parmessar wees in zijn toespraak op het belang van veilig voedsel. Hij liet doorschemeren dat er meer vaart is gezet achter dit project, omdat producten die uit Suriname worden geëxporteerd aan heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Daarom is het volgens hem belangrijk om zowel de medewerkers als de boeren zo goed mogelijk te trainen.

De bewindsman wijst erop dat ook de producten die bestemd zijn voor de lokale markt veilig en gezond moeten zijn. "Onder normale omstandigheden zou ik het anders willen beginnen zodat we verantwoord voedsel voor onze eigen burgers op de markt hebben. Maar we doen dit nu omdat we anders veel business gaan missen", benadrukte de bewindsman. "Er is daarom geen tijd te verliezen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina