Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Nieuw systeem voor bosmonitoring onduidelijk'

'Nieuw bosmonitoringsysteem bevat veel onduidelijkheden'

23/09/2019 22:19

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling in gesprek met de delegatie van de organisatie van Binnenlandse Hout Producenten.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling in gesprek met de delegatie van de organisatie van Binnenlandse Hout Producenten. Foto: NII  

PARAMARIBO - De organisatie van Binnenlandse Hout Producenten (BHP) vindt dat het nieuw bosmonitoringsysteem veel onduidelijkheden bevat. Dit kwam naar voren tijdens een onderhoud van de organisatie met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), meldt het NII. De houtproducenten hebben ook enkele knelpunten aangekaart die zij ervaren met het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS).

Dit systeem is op 18 juli 2019 ingevoerd en gelanceerd door de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). De houtproducenten zijn van mening dat het nieuwe proces niet alleen veel onduidelijkheden bevat, maar dat het tijdstip waarin het is gelanceerd en waarin de trainingen moeten plaatsvinden, te kort zijn. Ook rond de trainingen, stuit het de organisatie tegen de borst hoe de afvaardiging van mensen geschiedt.

Volgens hen is er een grote kans dat het gezag personen afvaardigt die niet eens bezig zijn met houtverwerking, terwijl zij in hun organisatie genoeg leden hebben, die wel weet hebben van de houtsector en de training eventueel beter tot zich zouden kunnen nemen. Tenslotte is dit proces volgens hen strijdig met afspraken die er reeds eerder zijn gemaakt met het ministerie van RO, zo meldt het NII.

De BHP heeft de minister gevraagd om  als medium op te treden tussen de organisatie, SBB en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Dit vanwege het feit dat het ministerie van RO een ondersteunende rol vervult in dit proces. Minister Dikan heeft de groep aangehoord. Hij zal contact opnemen met zijn RGB-collega Lekhram Soerdjan en met de leiding van SBB. Het nieuwe monitoringsysteem werd ontwikkeld om de controle op illegale houtkap te vergemakkelen en de dienstverlening te verbeteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina