Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verantwoord gebruik pesticiden in Nickerie

Nickerie bewuster van verantwoord gebruik pesticiden

23/09/2019 06:11 - Beta Debidien

Nickerie bewuster van verantwoord gebruik pesticiden

Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - Steeds meer boeren in Nickerie beseffen dat zij verantwoord moeten omgaan met giftige bestrijdingsmiddelen. Vroeger lieten boeren de lege pesticideflessen vaak achter op de rijstvelden, maar nu nemen ze die mee en gooien ze in speciaal daarvoor bestemde verzamelbakken op verschillende locaties.

Dat verneemt de Ware Tijd van Carmen van Dijk, hoofd Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Nickerie. Volgens haar werden in 2017, toen er een pilot begon, vrijwel alleen de verzamelbakken op de vliegvelden gebruikt.

"Maar nu zien we dat lege flessen ook in andere bakken op straat in de polders worden gedaan. Wij hebben een zaadje geplant en hebben het laten ontkiemen en we zien dat het uitgroeit tot een goede plant die wel goed onderhouden moet worden. Dat wil zeggen dat er continuïteit moet zijn, ook vanuit het ministerie van LVV", zegt Van Dijk.

Het departement heeft meer voorlichters aangetrokken. "We hebben in Nickerie de bal opgeworpen en begrepen dat er meer groepen zijn die belangstelling hebben voor het volgen van een training." Nadat eerder pesticidenverkopers en boeren getraind zijn, was het vrijdag de beurt aan de bestuursdienst en voorzitters van waterschappen.

De training is "heel leerrijk", vindt adjunct-districtssecretaris Michel Veira. "Ze moeten de informatie in alle ressorten delen, zodat de landbouwers daar meer te weten komen over de gevaren van onverantwoord gebruik van pesticiden." Hij heeft veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over de dosering. "Ik wist immers niet dat teveel gebruik niet goed is en dat bij te weinig gebruik de insecten niet doodgaan. Het is dus heel goed om de gebruiksaanwijzingen goed te lezen vóór gebruik."

Het bezoek van LVV aan Nickerie was onderdeel van de vierde achtereenvolgende bewustwordingsweek over het verantwoord gebruik van pesticide. Volgens een persbericht van NII wordt in het Caribisch Gebied deze week extra aandacht besteed aan het beheer van pesticiden.

Het thema dit jaar is 'Verhogen van bewustwording en opbouw van kennis voor een gezonde natie, via duurzaam ketenbeheer van pesticiden en het promoten van alternatieven'. Bij de drie eerdere edities werd er in Suriname rechtstreeks met de man van de straat gecommuniceerd.

"Dit jaar is gekozen voor een 'top to bottom'-benadering. De districtscommissarissen zijn benaderd om hun bestuursambtenaren ook de kennis van verantwoord pesticidengebruik bij te brengen", aldus het NII. De kick-off was in Commewijne, waarna Lelydorp en Zuid-West volgden en vrijdag Nickerie. Maandag is LVV in Coronie. De afspraken voor morgen en woensdag zijn nog niet officieel vastgelegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina