Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname 52ste bij snel internet

Suriname 52ste bij snel internet

22/09/2019 07:33 - Amanda Palis

Suriname 52ste bij snel internet

 

PARAMARIBO - Suriname staat op de 52e plaats van 145 landen die voorkomen op de index Speedtest Ookla Global, die de gemiddelde snelheid van internet meet. Volgens Telesur scoort ons land veel beter dan landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Overwegend westerse landen scoren hoger dan Suriname en de landen die onder ons staan zijn meer van Latijns-Amerika en het Carïbisch gebied”, vertelt Doric Ramlakhan, coördinator Technisch Onderdirectoraat van Telesur.

Ramlakhan: "Op basis van tenminste driehonderd 'unieke' klanten die hun snelheid testen, worden landen gerangschikt op de index." De gunstige rangschikking komt volgens Ramlakhan door de aangepaste infrastructuur en verruimde bandbreedte van Telesur. "We hebben hard gewerkt aan het verruimen van onze infrastructuur en zijn nu bezig met het aansluiten van onze cliënten op onze nieuwe glasvezelverbinding."

Cliënten reageren met gemengde gevoelens op de gedurfde uitspraak van Telesur dat Suriname nu het snelste mobiele internet heeft van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ramlakhan: "Over ons mobiele netwerk ondervinden wij weinig klachten. Waar wij zeker aan moeten werken zijn de vaste internetaansluitingen."

Hij legt uit dat mobiele internetgebruikers gemiddeld een snelheid van 70mb per seconde halen, terwijl dat voor het vaste netwerk 10 mb per seconde is. "Met het aansluiten van de vaste internetgebruikers willen we hierin verandering brengen, want we hebben begrepen dat sommige cliënten niet eens de 10mb per seconde behalen op hun vaste aansluiting. Met onze nieuwe glasvezelaansluiting moet dat probleem binnenkort verholpen zijn."

Dat nu pas de vaste internetaansluiting wordt aangepakt, komt volgens Ramlakhan omdat er veel meer mobiele internetgebruikers zijn. "We zijn reeds begonnen met de vaste aansluitingen en hopen medio 2020 ongeveer zeventig procent van ons klantenbestand te hebben aangesloten op het glasvezelnetwerk."

Op de vraag waarom het zo lang duurt met nieuwe aansluitingen legt Ramlakhan uit dat het om tienduizenden aansluitingen gaat. "Het is een vrij groot aantal en we werken eraan om dit proces zo spoedig mogelijk rond te hebben. We beseffen dat er een grote druk en vraag is naar een goede internetaansluiting, want alles wat de klok slaat tegenwoordig is internet."

Sinds kort heeft Telesur zijn 4 LGE-netwerk gelanceerd in aanloop naar het 5G netwerk rond oktober/november. "Om ontwikkeling en innovatie te hebben binnen de ICT heb je een goede infrastructuur nodig. We verwachten met de komst van 5G dat ICT-bedrijven nieuwe IT-diensten zullen aanbieden en dat is een ontwikkeling die wij graag stimuleren", aldus Ramlakhan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina