Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen besluit over voortgang Zout der Aarde

Nog geen besluit over voortgang kinderhuis Zout der Aarde

21/09/2019 17:01 - Merredith Bruce

Minister André Misiekaba.

Minister André Misiekaba. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft nog niet beslist wat er moet gebeuren met het kinderhuis Zout der Aarde, dat eind vorige maand in opspraak is geraakt. Op vragen van de redactie stelt minister André Misiekaba dat het een en ander nog geregeld moet worden voor de overplaatsing van de kinderen.

Het ministerie zal de gegevens van de kinderen opvragen via een brief aan de leiding van het tehuis. Het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz) zal volgens Misiekaba op basis van die gegevens nagaan welke kinderen naar huis kunnen en welke in een andere opvanginstelling moeten worden geplaatst. "Wij hopen natuurlijk op de volledige medewerking van de leiding." De bewindsman zegt dat vanwege zijn bezoek aan Boven-Suriname er wat vertraging is opgetreden, maar dat deze zaak nu verder opgepakt wordt.

De instelling raakte in opspraak nadat de bestuursdienst Paramaribo Zuid-West foto's van onhygiënische toestanden op Facebook had geplaatst. De bestuursdienst had een onderzoek ingesteld, naar aanleiding van een filmpje op sociale media, dat moest aantonen onder welke slechte toestanden de kinderen er vertoeven. Bij het bezoek aan het tehuis door onder andere de districtscommissaris, politie van Uitvlugt en het BOG, werden afgebrokkelde matrassen en vieze toiletten aangetroffen.

Op basis van de aangetroffen situatie werd geconcludeerd dat het tehuis in geen jaren een schoonmaakbeurt heeft gehad. Misiekaba deelde toen aan de krant mee dat de instelling vanwege eerdere onregelmatigheden geen bevoegdheid van het ministerie had om te mogen opereren. Toch bleef de instelling operationeel.

Op de vraag of de overplaatsing van de kinderen inhoudt dat de instelling niet verder in bedrijf mag blijven, zegt de minister: "In elk geval niet onder de omstandigheden zoals ze zijn. Zodra het bekend is wie allemaal wordt opgevangen, zal duidelijker zijn wat er gaat gebeuren." Het belangrijkste is volgens hem dat er een duidelijke administratie moet zijn met de persoonsgegevens van de kinderen. "Het houdt op als die er niet is."

De leiding van het tehuis had naar aanleiding van de afbeeldingen op Facebook tegen de krant gezegd dat de plek wordt gerenoveerd en het er daarom zo 'chaotisch' uitzag. Dat was ook doorgegeven bij het bezoek door de bestuursambtenaren en andere diensten, maar die namen daar geen genoegen mee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina